Politică externă

Un pirat al aerului visa sa reediteze un 11 septembrie

19.11.2002, 00:00 11

Barbatul care a incercat sa deturneze, duminica, un avion al companiei israeliene El Al pe ruta Tel Aviv-Istanbul dorea sa comita un atentat de dimensiunile celui de la 11 septembrie 2001, a anuntat, sub protectia anonimatului, un responsabil din cadrul politiei citat, ieri, de agentia Anatolia.
Potrivit susrsei citate, piratul aerului - un arab israelian in varsta de 23 de ani, pe nume Taufiq Fukra - le-a spus anchetatorilor ca a "visat la un atentat similar celui de la 11 septembrie impotriva Statelor Unite".  Agresorul nu are legaturi cu organizatiile teroriste si a dorit "sa faca auzita vocea poporului palestinian", au aratat surse din cadrul politiei turce.
Piratul aerului a fost retinut chiar la bordul avionului, ulterior fiind predat politiei aeroportului Ataturk din Istanbul. Inarmat cu un cutit de buzunar, el incercase sa intre in cabina pilotilor, dar a fost oprit de agentii de securitate. Televiziunea publica israeliana a citat marturia uneia dintre femeile care se aflau la bordul aparatului, Vivian Gilman, care a afirmat ca tentativa de deturnare a fost facuta cu un sfert de ora inainte de aterizare.
"Un tanar a atacat o insotitoare de bord, in partea din fata a aparatului. Ulterior el s-a indreptat catre cabina pilotilor inarmat cu un cutit. Agentii de securitate au sarit asupra lui si l-au culcat la pamant", a povestit ea.
tinta predilecta a atentatelor, incepand din 1960, compania nationala El Al a adoptat, ulterior, masuri de securitate draconice, dejucand mai multe tentative de atacuri si facandu-si o reputatie de maxima siguranta. Astfel, de peste 20 de ani, nici unul dintre aparatele sale nu a fost deturnat. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO