Politică externă

Un politician de 35 de ani se anunta a fi speranta Ucrainei

20.07.2009, 18:55 30

Un nou personaj castiga popularitate in Ucraina, macinata de luptele politice si de criza financiara. Este vorba despre Arseni Iateniuk, in varsta de 35 de ani, fost presedinte al Parlamentului si fost ministru de externe, care este considerat de ucraineni o speranta pentru a scoate tara din impas, comenteaza The Wall Street Journal.

Scena politica din Ucraina este dezolanta. Lupta politica dintre fostii parteneri ai Revolutiei Portocalii din 2004, presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko, este pe zi ce trece mai acerba. Cei doi vor fi adversari in alegerile prezidentiale din ianuarie 2010.

De asemenea, formatiunea Partidul Regiunilor (prorus, aflat in opozitie), condus de Viktor Ianukovici a blocat de mai multe ori dezbaterile in Parlament. Toate acestea, plus criza financiara ii fac pe ucraineni sa simta nevoia de un candidat care sa puna capat paraliziei politice si sa rezolve criza financiara.

Economia tarii s-a contractat in primul trimestru al anului cu 20,3%. Pe fondul dificultatilor financiare, Ucraina a apelat la un imprumut de la Fondul Monetar International in valoare de 16,4 miliarde de dolari.

Aceasta criza duala, politica si economica, l-a ajutat enorm pe Iateniuk sa creasca in sondajele de opinie. Cele mai recente il arata pe acesta pe locul al treilea cu 11,8% din intentiile de vot, fiind in urma premierului Timosenko, care se bucura de 14,5 procente. Pe primul loc se afla Viktor Ianukovici, care are 23,4%, la mare distanta de presedintele Viktor Iuscenko. El se bucura numai de 2,3% din intentiile de vot.

Postere cu Iateniuk si cu mesajul "Pentru a salva tara" au fost instalate in Kiev. Dar tanarul politician este modest. "Fara vreun Mesia. Dar ucrainenii sunt frustrati de actualii lideri politici", a declarat Iateniuk intr-un interviu.

 

Iateniuk are un CV impresionant

La doar 35 de ani, Arseni Iateniuk face parte din prima generatie post-sovietica: avocat de profesie, el foloseste Twitter-ul si vorbeste fluent engleza. Pana in prezent a detinut functii importante precum presedinte al Parlamentului (decembrie 2007-noiembrie 2008), ministru de externe (martie-decembrie 2007), director interimar la banca centrala ucraineana si ministru al economiei (septembrie 2005-august 2006). Fost mem-bru al formatiunii Ucraina Noastra, con-dusa de presedintele Iuscenko, acum isi formeaza propria mis-care "Frontul Schim-barii".

Spre deosebire de cei trei lideri politici dominanti ucraineni, care se concentreaza asupra intrarii Ucrainei in structurile euro-atlantice si asupra rela-tiei cu Rusia, Iateniuk a promis ca va incerca sa dezvolte agricultura si industria tarii, educatia si sistemul de sanatate. Tanarul politician a mai declarat ca trebuie limitata influenta oligarhilor in politica. "Iateniuk face parte din noua generatie de elite care nu s-a lasat amagit de coruptie si de promisiunile neinde-plinite. Discursul sau e 'fresh' (proaspat - n.r.) si se poate exprima simplu, dar intr-un limbaj inteli-gent", a declarat Ievhen Bistritski, director executiv al Fundatiei Soros din Ucraina.

Analistii considera insa ca Iateniuk va intampina mai multe obstacole in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezi-dentiale din 17 ianuarie 2010. El are nevoie de aliati politici, pe care nu i-a numit inca. De asemenea, adversarii sai ar putea beneficia de sustinerea oligarhilor, care au in prezent o mare influenta pe scena politica de la Kiev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO