Politică externă

Unul dintre ei va deveni cel mai puternic om din lume. Urmează ziua cea mai lungă pentru America.

Unul dintre ei va deveni cel mai puternic om din lume. Urmează ziua cea mai lungă pentru America.

Obama sau Romney

Autor: Bogdan Cojocaru

06.11.2012, 00:07 1096

Astăzi şi mâine vom afla deznodământul celui mai aşteptat eveniment de pe scena politică a lumii, alegerile preşe­denţiale din SUA, în care ambii concurenţi, pre­şedintele Barack Obama şi repu­blicanul Mitt Romney, intră, spun statisticile, cu şanse egale. Dacă în SUA cursa este foarte încinsă, nu încape îndoială pe cine preferă europenii.

Pe bătrânul continent Obama are rate de aprobare gigantice încă din campania electorală din 2008, cu toate că este dificil de spus dacă Europei i-a fost mai bine cu el la Casa Albă. Dar nici Romney n-ar aduce schimbări semnifi­cative în relaţiile bilaterale cu europenii, scrie presa internaţională.

În afară de "lecţii" ocazionale date liderilor europeni despre nevoia de a-şi pune lucrurile în ordine pentru a nu lăsa problema datoriilor suverane din zona euro să degenereze, SUA s-au implicat marginal în rezolvarea crizei şi în dez­baterea austeritate-stimulare eco­no­mică. Americanii au preferat să îndemne la acţiune, ei recomandând stilul ame­rican de atac, rapid, masiv şi în forţă, adică investind mulţi bani, scrie EUObserver.

Obama şi Europa de Est

În cursul celor trei confruntări electorale directe dintre Obama şi Romney, Europa a fost menţionată doar în trecere. Un stat european, Po­lonia, a fost şi el menţionat, de Romney, care l-a acuzat pe Obama că a greşit în relaţiile cu aliaţii SUA. Can­didatul republican i-a reproşat preşe­dintelui că a abandonat programul scutului antirachetă, unele dintre ele­mentele acestuia urmând să fie instalate în Polonia.

Unii politicieni polonezi au cerut chiar ca Varşovia să profite de avantajul diplomatic pe care l-a oferit momentul, având în vedere că Polonia a fost men­ţio­nată alături de aliaţi importanţi precum Israelul, potrivit Voices of New York. Lui Obama polonezii îi reproşează că a renunţat unilateral în 2011 la pactul privind construirea scutului antirachetă semnat în 2008 de Radek Sikorski, ministrul polonez al afacerilor externe şi de secretarul ame­rican de stat, de atunci, Condoleezza Rice. Rusia a reacţionat violent la semnarea acordului, amenin­ţând cu o nouă cursă a înarmării şi cu un plan, ipotetic, de distrugere a scutului. "Polonia nu poate rămâne nepedepsită", a spus atunci generalul Anatoly Nogovitsyn, coman­dantul adjunct al forţelor armate ruse.

Pactul a fost semnat şi de Cehia, şi nici cehii nu sunt bucuroşi de decizia lui Obama, care a declarat atunci că SUA vor colabora mai strâns cu Rusia pe probleme de apărare. Pentru polonezi, Obama a pus sare pe rană când s-a referit la lagărele de concentrale naziste ca fiind "lagărele poloneze ale morţii".

În 2009, Obama a primit chiar o scrisoare deschisă din partea a şapte foşti preşedinţi europeni, mai multor miniştri ai apărării şi afacerilor externe şi alţi oficiali şi foşti oficiali din nouă state din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, în care i se cerea să nu abandoneze Europa. Romney, în schimb, a vizitat şantierul naval de la Gdansk, simbolul solidarităţii sociale poloneze.

"Obama urmăreşte doar un scop: interesul ţării sale"

Dar Europa de Est, şi în special Polonia, sunt un caz aparte pentru "reputaţia" lui Obama în Europa.

"Să nu vă ascundeţi în spatele istoriei. Acţionaţi potrivit importanţei voastre", a afirmat Obama despre Germania, cea mai mare economie europeană, potrivit Der Spiegel. Cu prilejul unei întâlniri cu Angela Merkel, preşedintele n-a ezitat să spună despre cancelarul german că îi este un prieten apropiat şi unul dintre cei mai apropiaţi parteneri internaţionali. Merkel este întruchiparea promisiunii libertăţii şi o inspiraţie pentru oamenii din întreaga lume, a spus Obama.

Dincolo de laude, relaţiile dintre Germania lui Merkel şi SUA lui Obama nu au fost niciodată rele sau presărate cu neîn­cre­dere, notează Süddeutsche Zeitung, care atrage atenţia că relaţiile lui Obama cu alte state nu urmează modelul tradiţional.

"Obama nu se înconjoară cu favoriţi, aşa cum făcea preşedintele anterior, George W. Bush, un om care împărţea lumea doar în prieteni şi duşmani. Obama este un om modern şi foarte realist care urmăreşte doar un scop: interesul ţării sale, unde lucrurile nu merg prea bine. SUA sunt copleşite ca forţă a ordinii globale", scrie publicaţia germană.

Între timp însă, trupele americane sunt încă în Irak şi Afganistan, iar runda comercială de la Doha este blocată. Discuţiile legate de un posibil acord de comerţ liber între UE şi SUA începute în noiembrie 2011 vor continua probabil indiferent de cine câştigă alegerile în SUA. Diplomaţii europeni sunt mulţumiţi de calitatea relaţiilor cu SUA şi cred şi ei că rezultatul alegerilor nu va schimba multe în această privinţă.

Însă republicanilor nu le convine faptul că doar două state comunitare, Marea Britanie şi Grecia, respectă angaja­mentul NATO de a cheltui cel puţin 2% din PIB pe apărare.

Până una alta, SUA rămân unul dintre prin­cipalii parteneri comerciali au Euro­pei şi una dintre cele mai mari surse de investiţii.

Anul trecut, investiţiile din SUA către UE au totalizat aproape 115 miliarde euro. Uninea a investit în schimb în SUA 111 miliarde euro, potrivit datelor CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO