Politică externă

Venezuela nationalizeaza proiecte petroliere de 30 de miliarde de dolari

03.05.2007, 19:52 24

Venezuela a preluat controlul operational asupra a patru proiecte petroliere din bazinul fluviului Orinoco evaluate la peste 30 de miliarde de dolari, la doar cateva ore dupa ce anuntase, marti, ca se retrage din Fondul Monetar International si rupe legaturile cu Banca Mondiala.
Regiunea petrolifera Orinoco (55.000 de km. patrati) are un potential enorm - exista rezerve dovedite de 80 de miliarde de barili de petrol (echivalentul a 30 mld. dolari), insa specialistii cred ca rezervele sunt de cel putin patru ori mai mari. Cea mai mare parte a veniturilor Venezuelei provin din petrol.
Masura reprezinta un pas important in procesul de nationalizare initiat de presedintele socialist Hugo Chavez - dusman declarat al SUA - si survine la o zi dupa ce presedintele Boliviei, Evo Morales (si el adversar al Americi si aliat al liderului din Venezuela), a solicitat armatei sa preia controlul asupra campurilor de gaze naturale, fapt ce a determinat ingrijorarea investitorilor. Chavez a mai dispus pana in prezent nationalizarea sectorului energetic, a telecomunicatiilor si a anuntat ca sectorul sanatatii - in mare parte privatizat - se va intoarce la stat.
Companiile americane ConocoPhillips, Chevron, Exxon Mobil, firma britanica British Petroleum si grupul francez Total au acceptat sa cedeze controlul operational al proiectelor lor din Orinoco. ConoccoPhilips a opus initial rezistenta. Firmele mentionate au acceptat totusi sa cedeze controlul operational, dar negociaza inca mentinerea participatiilor la proiecte si primirea de compensatii.
"Investitiile deschise nu sunt niciodata rentabile", a afirmat Chavez, justificand masura pe care a dispus-o.
Venezuela, membru al Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), este al cincilea mare furnizor de petrol al Statelor Unite.
Popularitatea lui Chavez este ridicata, in conditiile in care autoritatile aloca sume importante constructiei de scoli si de clinici, pe fondul veniturilor determinate de cresterea pretului petrolului.
Pe de alta parte, analistii sunt ingrijorati ca grupul petrolier de stat, PDVSA, s-ar putea confrunta cu probleme in domeniul productiei si al sigurantei, dupa ce va renunta la managementul si la tehnologia grupurilor straine.
Chavez a format aliante cu China, Belarus si Iran in domeniul productiei de petrol, implicand multe entitati controlate de stat, care nu sunt familiarizate cu procesul de extractie si procesare a titeiului.
Casa Alba a sustinut ca prin masurile pe care le ia Chavez sapa groapa propriului sau popor. Chavez este unul dintre cei mai mari adversari ai Americii. El este prieten cu dictatorul cubanez Fidel Castro. Sustine in toate discursurile sale ca George W. Bush este "Satana". Intentia sa declarata este sa transforme America Latina intr-un mare continent socialist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO