Politică externă

Votul romanilor cantareste greu in Spania si Italia

Votul romanilor cantareste greu in Spania si Italia

Gica Craioveanu

28.05.2007, 16:49 99

Romanii au putut vota si au putut fi alesi in premiera la alegerile locale organizate ieri in Italia si Spania, acest drept fiind o consecinta a aderarii la UE la 1 ianuarie 2007.
Fostul fotbalist Gica Craioveanu este unul dintre romanii cu sanse reale sa fie ales la acest scrutin. Craioveanu (39 de ani) a candidat ca independent pe listele electorale ale Partidului Popular Spaniol (de opozitie) pentru un post de consilier local in Getafe, localitate in care a jucat o buna parte a carierei sale sportive.
Craioveanu este in prezent comentator sportiv la un post de radio spaniol si a declarat recent ca nu este interesat neaparat de politica, ci mai degraba de promovarea sportului.
In Getafe, Craioveanu s-a aflat pe a doua pozitie de pe lista popularilor, insa acestia nu mizeaza atat de mult pe votul comunitatii de romani (sunt inregistrati pe listele electorale ale primariei aproximatv 4.000 din totalul de 200.000 de locuitori), cat pe popularitatea fotbalistului. In Italia, centralizarea cifrelor despre romanii care erau asteptati sa voteze si sa fie alesi ieri si azi (scrutinul are loc pe o perioada de doua zil, fiind alesi consilierii locali si primarii) s-a dovedit a fi dificila. Ofiterul de presa al Ambasadei Italiei, Maria Artene, a declarat ieri pentru ZF ca nu cunoaste numarul romanilor care vor vota in alegerile locale din Italia din 27 si 28 mai.
"Nu exista un numar oficial al romanilor cu drept de vot in peninsula din cauza procedurilor complicate de inregistrare, precum si noutatii acestei masuri, implementate in Italia dupa aderarea Romaniei la UE la inceputul acestui an". Potrivit site-ului de internet al formatiunii Partidul Identitatea Romaneasca (PIR), din partea acestui partid vor candida 8 persoane.
Campania electorala a candidatilor romani din Italia a avut parte si de un scandal. Catia Boboc, candidat PIR pentru consiliul local din Latina, l-a acuzat pe Constantin Caltea, un alt roman, candidat in aceeasi localitate din partea Partidului Alianta Nationala, de incercari de cumparare a voturilor. "S-a dus prin baruri, cabine de telefoane, locuri frecventate de romani, si le-a promis cate 50 de euro celor care vor prezenta o poza facuta cu telefonul mobil a buletinului de vot in care l-au ales pe Caltea", a acuzat Boboc.
Ieri, in Spania erau asteptati la urne aproximativ 58. 000 din cei aproximativ 600.000 de imigranti romani.
Partidul Popular Spaniol a identificat potentialul la vot al comunitatii de romani si a facut un parteneriat cu Partidul Democrat din Romania. Ambele formatiuni sunt parte al aceluiasi grup politic din Parlamentul European - PPE. Potrivit deputatului PD William Branza, care si-a deschis in Spania un cabinet parlamentar in urma cu doi ani de zile, Mariano Rajoy, liderul PP din Spania, i-a invitat pe politicienii romani la campania electorala, pentru a-i atrage la vot pe cei din comunitatea romaneasca. Branza si secretarul executiv al PD Elena Udrea au vizitat in mai multe randuri comunitatile de romani din Spania, catre care si-a indreptat atentia si presedintele Traian Basescu, dupa ce a fost suspendat de Parlament.
Romanii din Spania au probleme la care pot fi ajutati de politicienii romani care merg in Spania, explica Branza, intr-un interviu pentru ZF, interesul imigrantilor pentru politica. Ei au nevoie de credite de la bancile din tara pentru a-si cumpara locuinte in Romania, de consultanta juridica sau de indrumare pentru a obtine permisele de munca. Ei pot da in schimb un vot, care in multe din regiunile spaniole conteaza.
De exemplu, cotidianul spaniol El Pais a observat ca votul imigrantilor va avea o importanta crescuta la alegerile locale, precizand ca numarul romanilor si al bulgarilor din unele regiuni este atat de mare, incat le-a permis acestora sa ia in calcul posibilitatea de a-si forma propriul partid pentru a candida la alegeri.
De la ultimele alegeri municipale din 2003, numarul persoanelor cu drept de vot in Spania, cetateni ai unui stat membru al UE, s-a dublat. Cresterea de la 153.405 in 2003 la 318.571 in 2007 se explica prin cele doua valuri de aderare din 2004 si 2007, dar si prin legalizarea sederii pentru multi dintre acestia.
Circa 30 de mii de sectii de vot s-au deschis ieri la 9 dimineata si s-au inchis la 8 seara pentru alegerile in care va fi aleasa componenta a peste 8 mii de consilii municipale si 13 regiuni autonome din Spania.


Gica CRAIOVEANU, candidat pentru pozitia de consilier la Getafe

2007 - Gica Craioveanu, unul dintre cei mai populari jucatori de fotbal roman dn Spania a candidat ieri pentru pozitia de consilier municipal in Getafe, localitate aflata in zona metropolitana Madrid, la aproximativ 20 km de centrul capitalei spaniole.
1995 - Craioveanu se muta in Spania, dupa ce a semnat un contract cu Real Sociedad, formatiune la care joaca trei ani de zile. Urmatorii patru ani ii petrece la Villareal si isi incheie cariera la Getafe, dupa inca patru ani.
2006 - Fotbalistul abandoneaza cariera sportiva si devine comentator de fotbal pentru un post de radio spaniol si se indreapta catre politica. El a comentat la finele saptamanii meciul dintre Barcelona si Getafe.


Partidul romanilor din italia ataca cu opt candidati

Adrian Gherman candideaza pentru postul de consilier in localitatea Ladispoli.
In varsta de 25 de ani, este student la Universitatea La Sapienza, membru in conducerea miscarii religioase "Azione Cattolica" si fost campion de scrima in Romania.

Silviu Sticea candideaza pentru postul de consilier in localitatea Civitavecchia.
In varsta de 50 de ani, este voluntar in cadrul Bisericii Ortodoxe. A absolvit Scoala de Arta din Romania, apoi a urmat cursuri de asistenta sociala in Italia.

Catia Didi Boboc candideaza pentru postul de consilier in localitatea Latina.
In varsta de 43 de ani, lucreaza in directia locala a unui sindicat din Latina si se ocupa de multi ani de problemele imigrantilor in Italia.

Mihai Muntean candideaza pentru postul de consilier in localitatea Frosinone.
In varsta de 45 de ani, este militant pentru drepturile strainilor in cadrul Comitetului Immigrati la Roma. Stabilit in Italia de 9 ani.

Ancuta Gherghina candideaza pentru postul de consilier in localitatea Alessandria.
In varsta de 40 ani, de 16 ani in Italia, responsabil de teleconferinte la Facultatea de Medicina din Novara, specialista in software aplicat in domeniul sanitar.

Daniela Radu candideaza pentru postul de consilier in localitatea Genova.
In varsta de 30 de ani, tanara avocata romanca colaboreaza cu Tribunalul din Genova.

Angelica Carla Popoviciu candideaza pentru postul de consilier in localitatea Civitanova Marche.
In varsta de 40 de ani, lucreaza in Italia ca liber profesionista.

Adriana Croitoru candideaza pentru postul de consilier in localitatea Verona.
In varsta de 49 de ani, lucreaza in calitate de directoare a unui oficiu de asigurari din Verona. Se afla in de 5 ani in Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO