Politică

Preferintele electorale tind sa devina traditionale pentru o formatiune sau alta

01.12.2004, 00:00 21

Biroul Electoral Central a dat ieri rezultatele voturilor dupa numararea a aproape 90 la suta din buletinele de vot, care arata ca PSD+PUR au devansat cu cinci procente Alianta D.A. la alegerile Parlamentare. In cazul alegerilor prezidentiale, Adrian Nastase are un avans de peste sapte procente in cursa prezidentiala in comparatie cu Traian Basescu.
Astfel, la alegerile pentru Senat, PSD+PUR au 36,88%, iar PNL+PD, 31,41%. Celelalte formatiuni care s-au calificat in Parlament, PRM si UDMR, au inregistrat 13,65% si, respectiv, 6,87%. La Camera Deputatilor ierarhia este aceeasi, cu diferente minime la scor. PSD+PUR are 36, 37%, iar Alianta D.A. are 31%. Asta in timp ce PRM are 12,94%, iar UDMR a obtinut 6,79%.
Rezultatele BEC nu au adus schimbari semnificative nici in structura regionala a urnelor.
Astfel, PSD continua sa domine preferintele electoratului din mediul rural, in timp ce Alianta D.A. este preferata de cei mai multi dintre locuitorii de la oras. Se consacra, astfel, o diferenta care se manifestase de-a lungul timpului, care se poate spune ca a devenit traditionala.
Consacrata ramane si diferentierea preferintelor dupa regiunile tarii. Moldova si Oltenia, sudul tarii in general este dominat de PSD, in timp ce Ardealul si Banatul pot intra in categoria fiefurilor traditionale ale Aliantei.
In nordul tarii situatia este impartita intre cele doua blocuri politice. Astfel, Arad se poate spune ca este un judet care voteaza alianta PNL-PD, nu insa si Satu Mare, judet in care PSD are primul loc.
In judetele cu o numeroasa populatie de etnie maghiara, UDMR si Marko Bela au castigat. In Covasna, de pilda, sunt peste 70% din voturi indreptate de UDMR. Urmatoarea formatiune clasata este PSD+PUR, iar la o diferenta de trei procente se afla Alianta PNL-PD.
Exista si miscari de optiune de la ultimul scrutin - din iunie, la alegerile locale. Astfel, Suceava si Galati, ca si Bacau au revenit intre circumscriptiile in care PSD conduce in preferinte. La alegerile locale, orasele care reprezinta resedinta acestor judete au fost castigate de Alianta. S-au constatat si rocade in favoarea Aliantei PNL-PD, cum este cazul Constantei - un judet in care la alegerile locale a castigat PSD, iar unde acum dominanta este optiunea pentru Alianta si Basescu.
Nu in ultimul rand, notiunea de polarizare a electoratului se sustine si prin intermediul argumentului potrivit caruia in aproape majoritatea cazurilor electoratul Aliantei a votat si pentru Traian Basescu, la fel cum electoratul care l-a votat pe Adrian Nastase a preferat si blocul format de PSD si PUR.
Fata de anul 2000, scrutinul pentru parlamentare si prezidentiale, pe regiuni s-au mai schimbat optiunile, sau devin asemanatoare atunci cand sunt comparate cu voturile de la scrutinul din anul 1996. Astfel, cei care au preferat acum patru ani sa voteze cu PRM si Corneliu Vadim Tudor in judete din Moldova, precum Bacau sau Botosani, acum s-au indreptat spre PSD. Ele practic au revenit in randul bazinului pe care l-a acumulat si in 1996 PSD (pe atunci PDSR). De asemenea, in Ardeal si in nordul tarii, voturile care fusesera castigate la alegerile trecute de catre PRM s-au dus de aceasta data, in majoritate, spre Alianta D.A.
In cazul candidatilor la presedintie, se constata ca apoape toti dintre cei care au fost sustinuti de formatiuni care au intrat in Parlament au obtinut mai multe procente decat aceste partide sau formatiuni. Exceptia o constituie Corneliu Vadim Tudor care este pentru prima data in urma partidului.
Pe votul prezidential, cele mai multe optiuni s-au indreptat catre Adrian Nastase. El are cu patru procente peste scorul obtinut de PSD si PUR laolalta. Potrivit sociologilor care au realizat sondajele de opinie de la iesirea de la urne, Nastase a atras catre el in ansamblu voturi ale bazinului consacrat al PSD, dar a acumulat si dintre voturile pe care la alegerile precedente le luase Corneliu vadim Tudor. De altfel, o analiza comparativa cu votul prezidential din 2000 arata ca jumatatea de procente pe care a pierdut-o liderul PRM la aceste alegeri s-a indreptat in proportie de peste 25 la suta catre Traian Basescu, in timp ce sase la suta s-au dus spre Adrian Nastase.
Un alt lider care a avut parte de bazin electoral propriu este Ion iliescu, acela care nu a mai candidat de aceasta data. Bazinul sau s-a indreptat in proportie de circa 60 la suta catre Adrian Nastase, in timp ce Traian Basescu a atras si el voturi din aceasta parte, in jur de 25% dintre optiunile pe care le avea Iliescu in 2000. Vadim Tudor nu a capacitat decat 6 procente dintre voturile de acum patru ani care au fost detinute de Ion Iliescu.
Important este in turul al doilea unde vor merge voturile celorlalti candidati, care au fost descalificati de turul intai al prezidentialelor. Nu exista deocamdata cercetari aprofundate ale sociologilor pe intentiile de vot pentru turul al doilea. Acestia sustin ca in sine campania este imprevizibila si ca nici unul dintre candidati, nici Adrian Nastase, nici Traian Basescu nu poate prognoza de unde anume ar mai putea aduna optiuni risipite in primul tur. Cele mai importante sunt cele ale lui Vadim Tudor, care adunate sunt in jur de 13 la suta. Nu este deloc probabil, dupa cum sustin sociologii, ca acste blocuri sa se indrepte in bloc spre unul sau celalalt dintre prezidentiabilii ramasi in cursa. Asa cum, spun aceiasi specialisti, nu este usor de anticipat nici cum anume se vor redistribui voturile unui alt candidat care a avut un coeficient mai important - Marko Bela, aproape sase procente.
Profilul alegatorilor se pare ca ramane si el o constanta in momente electorale. Daca populatia de la sate a votat PSD, asa cum a facut-o din 90 incoace, descrierea vine de la sine. este vorba, dupa cum arata cercetarile sociologilor, de oameni mai putin informati, mai putin interesati de politica, pentru care este importanta consecventa cu care vad o persoana in aparitiile media. De asemenea, PSD ramane preferatul electoratului persoanelor cu venituri mai mici si cu studii mai putine. Mai multe femei decat barbati, mai multi pensionari decat persoane de varsta medie - intre 35 si 50 de ani, si mai putini dintre cei tineri, de 18-35 de ani.
Catre Alianta D.A. se indreapta cu precadere populatia de la orase, mai multi oameni tineri, activi, cu instructie superioara si venituri mai mari.Sociologii spun ca Traian Basescu nu a beneficiat de intregul bazin de voturi al PNL, in sensul ca simpatizanti ai liberalilor au preferat sa voteze mai degraba cu alti prezidentiabili, cele mai multe voturi plecand spre Gheorghe Ciuhandu, liderul PNTCD. Acesta a avut in total, asadar si cu vouile pe care le-a primit de la PNTCD, 1,96 la suta din optiunile electorale. PNTCD a avut 1,97%. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO