Politică

Premierul Nicolae Ciucă: Astăzi am găsit soluţii pentru criza din educaţie

Premierul Nicolae Ciucă: Astăzi am găsit soluţii...

Autor: Gabriel Pecheanu

11.06.2023, 12:32 55

Astăzi am găsit soluţii pentru criza din educaţie, afirmă premierul Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook: „Ne dorim cu toţii ca mâine să le putem spune elevilor că se pot întoarce la şcoală şi ne dorim să le putem ura succes la examene”.

„Astăzi (duminică - n.r.) am găsit soluţii pentru criza din educaţie. Acestea au fost agreate, de principiu, de toate părţile responsabile şi aşteptăm decizia finală a profesorilor. Coaliţia de guvernare a încheiat un angajament ferm cu sindicatele reprezentative pentru personalul din învăţământ, care se va concretiza, mâine, într-un act normativ, dacă răspunsul profesorilor este unul pozitiv. Înainte de a enumera măsurile la care ne angajăm împreună, vreau să transmit un mesaj de solidaritate cu toţi profesorii şi cu toate cadrele nedidactice. Un mesaj de încredere tuturor părinţilor şi tuturor elevilor. Le transmit angajamentul meu personal şi desigur şi al colegilor de Coaliţie, că, ceea ce am stabilit azi se va întâmpla întocmai şi la timpul agreat”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

El precizează că a convenit cu reprezentanţii sindicatelor, creşterea la nivelul de 25% a valorii sumelor pe care le vor primi personalul didactic şi cel didactic auxiliar.

„Am mai stabilit ca, începând cu anul viitor, în grila prevăzută în viitoarea lege a salarizării, salariul unui debutant să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% care a fost menţionat în vechea ordonanţă de urgenţă va fi crescut la 50%, începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru formarea profesională, în luna octombrie se vor acorda sumele de 1.500 lei pentru personalul didactic şi cel auxiliar, respectiv de 500 lei pentru angajaţii nedidactici. Textul actului normativ care conţine aceste prevederi va fi publicat astăzi (duminică - n.r.) â, conform procedurii de transparenţă decizională. Potrivit înţelegerii pe care am avut-o cu reprezentanţii sindicatelor, decizia finală va fi comunicată de liderii sindicali mâine (luni - n.r.) până la ora 10.00, ordonanţa urmând să fie aprobată în şedinţă de guvern”, adaugă premierul.

El aminteşte şi de ordonanţa de urgenţă care stabileşte calendarul închiderii anului şcolar şi al examenelor aferente.

„În acest mod, situaţiile de final de ciclu de învăţământ vor fi încheiate, iar elevii îşi vor putea continua traseul educaţional. Consider şi acum, aşa cum am spus şi la începutul grevei, că toate cererile cadrelor din educaţie sunt justificate şi am credinţa că am făcut tot ce mi-a stat şi tot ce ne-a stat în putere pentru a veni cu cea mai bună rezolvare posibilă. Ne dorim cu toţii ca mâine să le putem spune elevilor că se pot întoarce la şcoală şi ne dorim să le putem ura succes la examene”, încheie Ciucă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO