Politică

Premierul Ponta forează la companiile americane în căutare de noi investiţii

Victor Ponta

Victor Ponta

Autor: Iulian Anghel

21.10.2013, 21:53 292

Premierul Victor Ponta, aflat în prima sa vizită oficială în SUA, este primit astăzi la Casa Albă de vicepreşedintele SUA Joe Bi­den după ce ziua de ieri a fost dedicată întâlnirilor cu puternicele companii americane cu interese în Ro­mânia precum Exxon­Mo­bil, Che­vron, IBM sau HP.

În ultimul deceniu, relaţiile politice dintre Româ­nia şi SUA au fost excelente, Bucureştiul plasându-se fără rezervă în tabăra americană. Scutul american antirachetă va fi amplasat aici, România şi-a câştigat o siguranţă geopolitică cum nu a avut niciodată în istorie, parteneriatul strategic func­ţio­nează. Însă relaţiile economice nu au călcat mereu pe urma celor politice. Ceea ce trebuia să fie cel mai mare proiect american de aici – autostrada Transilvania construită de Bechtel – este un eşec colosal. SUA sunt pe locul 9 în topul investitorilor străini în Ro­mânia, cu un stoc al inves­tiţiilor, la nivelul lui 2012, de 1,8 mld. dolari.

Nivelul schimburilor comerciale este de 2,4 mld. $, cu excedent comercial pentru România - 1,6 mld. $ exporturi şi 800 mil. euro importuri. Însă Ro­mânia nu este de neglijat pentru americani, mai ales când afacerile sunt sigure - in­­teresul pe care giganţii petrolieri din SUA îl arată pentru resursele ener­getice ale României este evident.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO