Preşedintele Iohannis, despre achiziţionarea rachetelor Patriot: E o solicitare principială

13 iul 2017 Autor: Dana Stanila

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că achiziţionarea de rachete tip Patriot este o solicitare "principială" din partea română către SUA, subliniind că în momentul în care va fi luată o decizie, aceasta va fi anunţată prin comunicate oficiale.

"E o solicitare principială către partea americană şi probabil aţi aflat că s-a publicat cred că ieri pe site-ul Departamentului această notă care urmează să fie aprobată şi mai departe. După care, sigur, vor începe negocierile şi când vom avea un rezultat clar îl vom da publicităţii", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Pe marginea acestui subiect, Iohannis a spus că nu va răspunde "vocilor critici", afirmând că este vorba de "chestiuni tehnice", iar cei care vor formula un punct de vedere sunt militarii, însă "când va fi cazul".

La întrebările insistente privind achiziţionarea de rachete de tip Patriot, Iohannis a replicat: "Asta o să aflaţi din comunicate oficiale".

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marţi, o posibilă vânzare a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, informează Reuters şi AFP.

PIB-ul Apărării a fost ridicat începând cu anul acesta la 2% din PIB (16,3 mld. lei la nivelul lui 2017) în urma solicitării noului preşedinte al SUA Donald Trump ca mebrii NATO să-şi crească cheltuielile de apărare. Doar anul acesta Armata română are pentru achiziţii de tehnică aproape 8 mld. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.07.2017

 
Cuvinte cheie:
PREŞEDINTE
, APĂRARE
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide