Politică

Preşedintele Klaus Iohannis: Politicienii au descoperit că acuzaţiile de plagiat aduc voturi, trebuie verdicte rapide

Preşedintele Klaus Iohannis: Politicienii au descoperit...

Autor: Mediafax

03.10.2016, 11:38 118

În discurul susţinut la deschiderea anului universitar, şeful statului i s-a adresat direct ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, cerându-i ca verdictele în cazul acuzaţiilor de plagiat să nu mai treneze câţiva ani şi să ajungă să dureze la fel de mult ca elaborarea tezelor.

''Este foarte important să avem un verdict clar şi acesta să se găsească în timp util'', a accentuat preşedintele, adăugând că ''este evident că între timp politicieni au găsit că a acuza pe cineva de plagiateste o manevră pentru a aduce voturi''.

Iohannis a subliniat că discuţiile pe tema plagiatelor au luat amploare - spre deosebire de primul caz notoriu, care a durat şi el 3-4 ani până la un verdict.

''Avem noi şi noi acuzaţii'', a remarcat el, adăugând că este dăunător ca discuţiile să se prelungească pentru că ''bunul renume al unei persoane se distruge foarte uşor şi se reclădeşte foarte greu''.

''Ne interesează pe toţi să avem un verdict clar, simplu, fără echivoc. (...) După un an de zile este foarte târziu să apară un verdict'', a insistat şeful statului, pledând pentru proceduri rapide, clare, credibile şi concluzionând că politicienii care au verdict de plagiat trebuie să dispară din viaţa politică, iar cadrele didactice în aceeaşi situaţie să nu mai predea.

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca a anunţat că a transmis către instituţiile abilitate o solicitare de realizarea a unei anchete în cazul Codruţei Kovesi, ONG-ul susţinând că în urma analizei tezei s-au descoperit 11 situaţii de plagiat.

Solicitarea vine după ce, săptămâna trecută, deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că a participat, alături de alţi demnitari ai statului român, la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În urma autodenunţului a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual, prima persoana audiată fiind chiar parlamentarul, acesta precizând că ar fi ajutat-o pe Kovesi pentru că erau prieteni. În replică, Codruţa Kovesi a precizat : "Nu doresc să intru în dialog cu inculpatul Ghiţă Sebastian. Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiţă Sebastian". Procurorul şef al DNA a precizat că nu va cere CNATDCU să-i reanalizeze lucrarea, susţinând că cine o contestă poate face sesizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO