Politică

Presedintele s-a dus la Guvern ca sa critice

Presedintele s-a dus la Guvern ca sa critice

Basescu a prezidat sedinta Guvernului pentru a saptea oara in cei peste doi ani de mandat

01.03.2007, 18:59 14

Traian Basescu nu a participat la sedinta Parlamentului la care se discuta suspendarea. El a prezidat ieri (Constitutia ii permite acest lucru) sedinta de guvern unde a criticat restantele inregistrate de ministere.
La inceputul sedintei, presedintele si-a explicat prezenta la sedinta saptamanala a Cabinetului: "Problema mea este nerespectarea angajamentelor asumate in relatiile externe (...). Apoi voi face unele referiri la problematica interna cu efecte in nerespectarea angajamentelor europene".
Potrivit unor surse guvernamentale, sedinta a fost animata, seful statului ridicand mai multe probleme precum deficitul comercial al Romaniei, in special in relatia cu China, ori situatia din agricultura unde, a spus el, Romania risca sa piarda fonduri UE din cauza intarzierilor reformei. Apoi s-a referit la situatia din sectorul energetic, cerandu-i ministrului economiei Varujan Vosganian sa faca publice contractele incheiate de ministerul de resort in timpul fostei guvernari a PSD. Mai precis, el i-a cerut ministrului sa prezinte public contractele de energie semnate in mandatul fostului ministru Dan Ioan Popescu si sa verifice modul in care aceste intelegeri au fost incheiate.
Dan Ioan Popescu (acum parlamentar PC) a condus Ministerul Economiei si Comertului (MEC) in 2001-2004, perioada in care era membru al PSD. Seful statului a reluat problema Alro si a rezolutiei pe care a pus-o pe un memoriu al companiei care a fost transmis apoi fostului ministru Codrut Seres. Seful statului a fost acuzat din aceasta cauza ca ar fi intervenit pentru ca Alro sa cumpere energie mai ieftina, Basescu infirmand si ieri in sedinta de guvern acest lucru.
Problema publicarii contractelor de furnizare a energiei electrice nu este noua. Luna trecuta Varujan Vosganian a afirmat ca a discutat cu ministrul justitiei, Monica Macovei, pe tema prezentarii contractelor de furnizare a energiei electrice, concluzia fiind ca acestea pot fi facute publice doar cu acordul partenerului privat. El a precizat atunci ca, dupa ce va avea un centralizator al tuturor contractelor comerciale, va trimite presedintelui si premierului toate contractele de furnizare a energiei.
O alta discutie, si tot despre contracte, a fost ridicata de Basescu. El le-a solicitat ministrilor sa verifice contractele de lucrari publice susceptibile ca ar fi fost incheiate incorect. La aceasta solicitare a raspuns ministrul delegat pentru control, Cristian David, care a aratat ca procedura prin care asocierea dintre firmele Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa a obtinut, anul trecut, contractul pentru constructia tronsonului de autostrada Bucuresti-Ploiesti de la kilometrul 19,5 la Ploiesti ridica probleme de legalitate. Presedintele Basescu a replicat aratand ca acest contract trebuie anulat daca nu este legal.
Presa a relatat anul trecut ca organizatorul licitatiei, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), a modificat conditiile impuse ofertantilor si data de prezentare a ofertelor, pentru a permite consortiului format din firmele Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa sa obtina contractul. In plin scandal al biletelului transmis de premier presedintelui, Tariceanu l-a acuzat pe Basescu ca, in urma unei interventii ale sale la ministrul transporturilor Radu Berceanu, conditiile de organizare a licitatiilor au fost modificate, iar firma Euroconstruct - apartinand patronilor restaurantului Golden Blitz - a castigat licitatia pentru tronsonul de autostrada mentionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO