Politică

Presedintele suspendat iese la atac impotriva Curtii Constitutionale

09.05.2007, 17:43 13

Presedintele suspendat Traian Basescu a calificat ieri drept "inadmisibila" decizia Curtii Constitutionale prin care aceasta declara constitutionala noua lege a referendumului ce poate face mai usoara demiterea sa din functie. Aceasta este prima declaratie a lui Basescu impotriva Curtii, pe aceasta speta, dupa ce, in mai multe randuri, rugat sa comenteze situatia sa, seful statului a spus ca "deciziile Curtii nu se comenteaza".
"Este inadmisibil, intrucat decizia Curtii a creat conditii pentru orice interpretare a referendumului", a sustinut ieri presedintele suspendat, in cadrul unei dezbateri la Grupul pentru Dialog Social.
Curtea Constitutionala a stabilit saptamana trecuta ca modificarea legii referendumului operata de Parlament si potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea cetatenilor care se prezinta la vot si nu a cetatenilor inscrisi pe listele electorale este constitutionala. Curtea, in motivatie, a spus ca legea se aplica la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial (legea a fost publicata), drept urmare referendumul din 19 mai se va desfasura dupa noile reguli.
Textul Parlamentului declarat constitutional de Curte este insa neclar si a provocat confuzie nu doar in privinta datei sale de aplicare - stiut fiind ca general valabil este principiul ca nu se modifica regulile in timpul jocului. Or, cand s-a adoptat textul, procedura demiterii incepuse deja.
Noul text mai prevede ca, prin derogare de la articolul 5 al legii (al. 2) (care prevede obligativitatea prezentei a jumatate dintre cetatenii cu drept de vot pentru ca referendumul sa fie valabil), "demiterea presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la refrendum". Ar fi, asadar, vorba despre eliminarea pragului obligatoriu de 50% a cetatenilor inscrisi pe liste. Insa, cum articolul spune ca "demiterea presedintelui este aprobata (...)", a existat interpretarea ca, in aceste conditii, daca nu este "aprobata" ar ramane in picioare pragul electoral de 50%, ceea ce ar da Parlamentului posibilitatea de a invalida consultarea populara din cauza prezentei. Trebuie amintit aici ca Parlamentul a adoptat o hotarare in care spune ca va decide dupa referendum daca acesta este valid sau nu. Judecatorul Curtii Constitutionale Ion Predescu a explicat pentru ZF ca intentia Curtii a fost de eliminare totala a pragului, drept urmare presedintele este demis cu majoritatea celor prezenti la urne, nemaifiind vorba de vreun prag. Acelasi lucru il spune si profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir, dar si Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei. Acesta din urma remarca insa cat de neclare sunt textele adoptate de Parlament, un lucru nociv, potrivit lui Stoica, intrucat contrar a ceea ce ar fi rational, ele aduc mai multa confuzie decat limpezire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO