Politică

Procurorul general al Romaniei acuza imixtiunea politicului in Justitie

11.05.2007, 19:02 21

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, l-a acuzat ieri pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu de imixtiune in treburile Magistraturii, in plin scandal - dar fara legatura directa cu acesta - izbucnit intre ministrul justitiei Tudor Chiuariu si sefii procurorilor.
In replica la acuzatia lui Kovesi, Olteanu a spus ieri ca refuzul procurorilor sefi ca subordonatii lor sa fie audiati de Parlament - intr-o afacere privind presupuse ascultari ilegale ale telefoanelor de catre SIE - poate insemna ca la Parchete "este ceva de ascuns". Disputa a ajuns in atentia CSM.
Cu doua zile in urma procurorul anticoruptie Daniel Morar il acuzase pe Chiuariu ca incearca blocarea dosarelor politicienilor. In acest context, trei demnitari din minister - un secretar de stat si doi directori - au demisionat. Ieri, Chiuariu l-a demis pe seful corpului de control din minister Paul Dumitriu.
Procurorul general i-a raspuns ieri in scris presedintelui Camerei care ceruse imperativ, cu o zi inainte (tot printr-o scrisoare), procurorului general Codruta Kovesi si sefului procurorilor anticoruptie, Daniel Morar, sa dispuna prezenta unor procurori si ofiteri din politia judiciara in fata Comisiilor parlamentare care verifica ipoteza ca Serviciul de Informatii Externe (SIE) ar fi ascultat telefoanele unor cetateni cu mandat de la anchetatori, si nu de la judecatori, cum este legal si ar detine tehnica de ascultate desi acest lucru
nu-i este permis. Comisia dorea clarificari de la mai multi procurori. Este vorba despre scandalul care a condus la demisia directorului SIE, Claudiu Saftoiu. Atat Kovesi, cat si Morar afirmasera, inainte de a primi scrisoarea lui Olteanu, ca nu vor permite prezenta procurorilor la audierile Comisiilor intrucat acestia nu sunt subordonati Parlamentului.
Ieri Kovesi a revenit cu o scrisoare, in replica cea primita de la Olteanu. "Am luat act cu ingrijorare de continutul scrisorii prin care procurorii au fost confundati cu demnitari, functionari, angajati ai Guvernului sau ai altor organe ale Administratiei Publice si s-a invocat obligativitatea prezentei acestora in fata Comisiilor parlamentare", sustine Kovesi, in scrisoarea adresata lui Olteanu. Scrisoarea sefului Camerei se incheia in felul urmator: "Solicit sa dispuneti procurorilor in cauza, precum si oricaror persoane citate, prezenta in fata Comisiilor parlamentare."
Formularea a fost criticata de procurorul general: "Va invederez faptul ca, atat Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si procurorii din structurile Ministerului Public nu pot primi dispozitii de la conducatorii altor institutii din autoritatea judecatoreasca si, cu atat mai putin, de la institutii din puterea legislativa". Kovesi a trimis scrisoarea lui Olteanu Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ca institutia sa constate, dupa cum spune ea, "imixtiunea" politicului in treburile Justitiei.
Vicepresedintele CSM, procurorul Dan Chiujdea, a declarat ieri pentru ZF ca disputa va fi analizata de Consiliu probabil saptamana viitoare.
Procurorul general a argumentat ieri ca, potrivit dispozitiilor Constitutiei si ale legilor privind organizarea judiciara, procurorii sunt magistrati si fac parte din autoritatea judecatoreasca. Ca atare, activitatea procurorilor este supusa controlului judecatoresc sau al CSM, si nu Parlamentului. Kovesi aminteste ca CSM a decis de multa vreme ca magistratii nu pot fi audiati de astfel de o comisie parlamentara, o asemenea solicitare fiind contrara legilor privind organizarea judiciara.
Contrareplica presedintelui Camerei nu a intarziat: "Ce mi se pare extrem de ingrijorator este incapatanarea cu care nu li se permite unor oameni sa vina la Comisia de ancheta. Rostul unei comisii de ancheta este sa afle adevarul, sa puna intrebari si sa afle raspunsuri. Aceasta comisie nu da indicatii, nu da directive, nu e interesata de dosare, e interesata de modul in care se respecta legea. Din acest punct de vedere, incep sa ma tem ca acolo este ceva de ascuns".
Problema ascultarii telefoanelor de catre SIE - cea care a generat polemica de ieri - este mai veche si este cercetata de o comisie parlamentara. Insa ea intervine intr-un context incordat intre ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si procurorii-sefi, in urma unei solicitari a titularului justitiei de inlocuire a unui procuror anticoruptie care avea in sarcina mai multe dosare de cercetare ale politicienilor, intre care George Copos, Ilie Morega, Dan Voiculescu sau Ioan Stan.
Cu mai bine de o luna in urma fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu, afirmase tot in fata unei comisii parlamentare ca Serviciul a ascultat telefoane cu mandat de la un procuror si nu de la un judecator - in conditiile in care SIE nu poate face singur inregistrari, ci prin intermediul SRI. O astfel de informatie a fost negata ulterior de mai multi sefi ai SIE, Saftoiu a spus ca s-a exprimat gresit, dar si-a dat totusi demisia.
La peste o luna de la demisia lui Saftoiu si in contextul schimbarilor din Guvern noul ministru al justitiei a cerut avizul consultativ al CSM de revocare in regim de urgenta a sefului Sectiei a II a Departamentului National Anticoruptie (DNA) Doru Tulus - acuzat de ineficienta de Chiuariu - lucru refuzat de Consiliu, care se va pronunta saptamana viitoare.
Acest lucru a fost criticat de procurori. In aceeasi vreme, seful DNA l-a acuzat pe ministru ca ar incerca blocarea dosarelor "grele" ale politicienilor.
Ieri Kovesi a spus, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, Robert Cazanciuc, ca "apreciaza solidaritatea procurorilor, dar trebuie sa fie asteptata decizia CSM".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO