Politică

PSD cere cota progresiva de impozitare sau majorarea cotei unice la 19%

PSD cere cota progresiva de impozitare sau majorarea cotei unice la 19%

Constantin Nita, vicepresedinte PSD: "Daca eram un partid de dreapta, ne interesa doar capitalul. Cum suntem social-democrati, ne intereseaza mai intai programele sociale."

03.08.2007, 18:08 43

"In partid exista acum o dezbatere. Unii sustin pastrarea cotei unice, dar majorarea ei la 19%, altii propun revenirea la cota progresiva de impozitare. Acum suntem intr-o faza de dezbatere. In orice caz, nu vom pastra cota unica de 16%", a declarat Nita pentru ZF. Cu un an in urma, fostul vicepresedinte PSD Mihai Tanasescu propunea si el majorarea cotei unice la 19%.
Nita coordoneaza acum in PSD politicile economice, el inlocuindu-l in aceasta pozitie pe Mihai Tanasescu, care este acum reprezentantul Romaniei la FMI.
Vicepresedintele PSD sustine - cu argumente care au mai fost evocate - ca impozitarea progresiva aduce mai multi bani la bugetul de stat si afirma ca, daca dupa introducerea cotei unice statul a strans mai multi bani, acest lucru nu s-a datorat acestei masuri, ci impozitelor "colaterale" care au insotit-o. "Daca renuntam la cota unica este posibil sa renuntam la astfel de impozite", afirma Nita.
Nita admite ca revenirea la cota progresiva ar putea crea dificultati companiilor, din cauza schimbarii regulilor, dar argumenteaza: "Daca eram un partid de dreapta, ne interesa doar capitalul. Cum suntem social-democrati, ne intereseaza mai intai programele noastre sociale." Programele sociale vor fi, de altfel - afirma Nita - si prioritatile PSD la dezbaterea bugetului de stat pentru 2008.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a prezentat saptamana trecuta o schita a bugetului de stat pentru 2008, urmand ca detaliile sale sa fie comunicate ulterior. Potrivit lui Vosganian, PIB va fi de 390,3 mld. euro (134 mld. euro), iar cresterea economica de 6,5%. Daca aceste cifre nu au fost disecate, disputa a izbuncnit in jurul bugetului asigurarilor sociale, pe fondul discutiilor despre majorarea pensiilor. Guvernul sustine ca va avea venituri de aproximativ 10 mld. euro (deci suficient pentru majorarea pensiilor), in vreme ce Presedintia sustine ca aceste venituri nu vor depasi 7,65 mld euro.
PSD nu a intrat in disputa, dar Nita sustine ca partidul sau va cere ca sumele pentru majorarea pensiilor sa fie trecute explicit in bugetul asigurarilor sociale.
Nu este singura solicitare, deocamdata preliminara, a PSD - care este acum cel mai puternic partid parlamentar. De altfel, PSD a impus practic majorarea pensiilor - proiectul fiind al acestui partid.
Potrivit lui Nita, PSD va cere 7% din PIB pentru invatamant si cercetare. Prin buget, invatamantului i-a fost alocat anul acesta 5,2% din PIB. Recent, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a declarat ca, in 2008, Educatiei ii va fi alocat un procent de 6% din PIB.
Potrivit lui Nita, PSD va cere alocari consistente pentru infrastructura si turism, dar el nu a precizat procente: "Nu este posibil ca Bulgaria sa adune din turism cinci mld. euro, iar Romania un miliard. Dar turism fara infrastructura nu se poate".
De asemenea, PSD va cere, spune Nita, sume consistente si pentru Aparare. Saptamana trecuta ministrul apararii Teodor Melescanu s-a plans ca procentul din PIB alocat Apararii in 2008 (sub 2%) este insuficient si a cerut cel putin 2,38%.
Asadar, ca in fiecare an, este de asteptat ca bugetul sa fie foarte disputat in cadrul Guvernului. PSD isi face si el propriul proiect de buget. Specialistii partidului se vor intalni la mijlocul lui august pentru a-l definitiva.
Nita a mai anuntat ca, la debutul sesiunii parlamentare, PSD va promova in Parlament un proiect prin care statul sa fie obligat sa construiasca case tinerilor. In dezbaterea parlamentara mai exista un proiect, tot al PSD, care obliga statul sa construiasca case, de aceasta data pentru cei care si-au pierdut locuintele in urma retrocedarilor.
Pe de alta parte, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a declarat, miercuri, ca PSD incerca sa treaca prin Parlement, in toamna, doua initiative legislative referitoare la despagubirea agricultorilor si la reducerea TVA la alimentele de baza.
In opinia sa, cele doua propuneri legislative vor fi votate, pentru ca altfel partidele parlamentare ar intra in conflict cu un segment mare de populatie.
"Sunt doua proiecte pe care le promovam in aceasta toamna, cred ca nu vom intampina probleme, nimeni nu-si permite sa intre in conflict cu un segment de populatie atat de mare", a explicat Ilie Sarbu.
Teoretic, daca PSD reuseste sa treaca toate aceste proiecte pana la intrarea bugetului in dezbaterea Parlamentului, este posibil ca social-democratii sa ceara bani si pentru ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO