Politică

PSD la loc comanda: Demisiile au facut mai mult rau decat bine

07.07.2004, 00:00 13

Demisiile din PSD, - cerute de la centru - ca urmare a rezultatelor la alegerile locale nu au facut nici un bine partidului de guvernamant, drept urmare ar trebui sa inceteze, a declarat ieri pentru ZF vicepresedintele partidului de guvernamant, Serban Mihailescu. Luni seara sefii de filiale au fost chemati la Bucuresti pentru analizarea rezultatelor scrutinului din sase si 20 iunie.
Aprope 300 de sefi de filiala si membri ai conducerilor structurilor teritoriale si-au dat demisia ca urmare a deciziei Delegatiei Permanente de saptamana trecuta. Forul superior de conducere stabilise ca sefii organizatiilor care au obtinut rezultate sub cele din alegerilor locale din 2000 sa-si inainteze demisiile de onoare. Opinia lui Mihailescu contrazice insa decizia de la centru. Contrazice si opinia lui Ion Iliescu.
Pentru presedintele Iliescu, care din toamna se va intoarce, probabil, in fruntea PSD demisiile de onoare din fruntea filialelor nu sunt de ajuns. Potrivit unor surse de la Cotroceni, Iliescu ar fi cerut luni, la intalnirea cu sefii PSD,  ca vinovatii pentru esecul electoral sa plece nu numai din fruntea filialelor, ci si din functiile de vicepresedinti ai partidului. Seful statului a spus, ulterior, ca nu a dat sfaturi partidului, ci doar a exprimat pareri personale.
Serban Mihailescu a spus ieri ca s-a exagerat cu demisiile. Si da exemplul lui Ioan Rus, seful filialei Cluj, fost ministru, fost candidat la primaria municipalitatii: "Rus a obtinut cel mai bune rezultate din istoria partidului, la Cluj. De ce sa-si dea demisia?". Si Mihailescu continua: "Nimeni nu are dreptul sa vorbeasca fara acordul conducerii!". Cine a vorbit fara acordul ei, Mihailescu nu a spus, dar de vorbit au vorbit multi. Vicepresedintii Ioan Rus sau Victor Ponta au propus planuri de redresare - regionalizarea partidului, in primul caz, reducerea numarului de vicepresedinti si eliminarea functiilor de presedinti executivi, in cel de-al doilea. Un alt vicepresedinte - e vorba de Dan Ioan Popescu - si-a inaintat demisia de la conducerea filialei Bucuresti, criticand, totodata, "grila" dupa care au fost cerute demisiile - compararea rezultatelor din iunie, cu cele din 2000.



Iliescu: "De ce sa inventam ca am spus sa se faca, sa se dreaga?"
Presedintele Ion Iliescu a negat ieri ca i-ar fi "certat" pe liderii PSD pentru faptul ca nu s-au grabit sa faca curatenie in partid. El spune ca nu a dat un "ultimatum" PSD, - asta a scris presa de ieri - pana pe 16 iulie sa-si rezolve problememele interene. Dar spune ca va mai avea curand o intalnire cu partidul de guvernamant pentru ca cea de luni a fost foarte scurta. Seful statului a spus ca presa a inventat, sau sursele de care dispune nu sunt credibile: "Vad ca presa inventeaza. Nu stiu daca e initiativa presei sau cineva plaseaza asemenea chestiuni in legatura cu sedinta noastra de ieri (luni - n.n.)". Si presedintele continua: "De ce trebuie sa inventam ca eu am somat, ca am dat ultimatum pana in 16 sa se faca, sa se dreaga. A fost o situatie particulara. Dlomnul Nastase avea o intalnire cu Medgyessy (premierul Ungariei - n.n.), trebuia sa plece. Deci, am avut o intalnire mai scurta si am decis sa continuam discutia noastra, intre timp conducerea PSD-ului sa-si puna in aplicare deciziile luate la Delegatia Permanenta, pe care eu le-am apreciat in mod corespunzator". Presedintele spune ca la intalnirea cu sefii PSD si-a pastrat echidistanta ceruta de Constitutie. Nu imi permit sa  dau indicatii, sa stabileasc termene, sa dau ultimatumuri sau somatii si nici nu ma substitui.Relatia dintre mine si PSD este "relatia sefului statului cu partidul de guvernamant", a spus presedintele. Seful statului a catalogat drept "inventie" si afirmatiile conform carora ar fi solicitat conducerii PSD sa renunte la membrii partidului suspectati de a fi corupti.
Presedintele executiv al PSD Octav Cozmanca a declarat la sfarsitul intalnirii de luni seara cu liderii filialelor, ca reprezentantii partidului se vor mai intalni o data cu Ion Iliescu.  Ar fi vorba de "aprofundare a unei serii de lucruri legate de buna pregatire a alegerilor si a masurilor pentru incheierea capitolelor de negociere cu UE". Octav Cozminca a respins ideea ca presedintele Iliescu ar fi conditionat colaborarea cu PSD, aratand ca seful statului "este un om cu prea mare experienta ca sa se hazardeze in a pune astfel de conditii". Presedintele executiv este insa sigur ca Iliescu se va reintoarce in partid: "Este omul care este legat de partid si care se va intoarce la PSD, nu in alta parte".



Reveniri la demisii
La PSD nu se inregistreaza acum doar demisii, ci si reveniri la demisiii. Cei 19 membri ai Delegatiei Permanente a PSD Calarasi care si-au anuntat demisia din functii, ca urmare a rezultatelor obtinute la alegerile locale, au decis sa si le retraga. Argumente ar fi: "Nu este momentul pentru dizolva unei organizatii puternice", a spus prefectul de Calarasi, Constantin Tudor. Seful filialei senatorul si vicepresedintele partidului,  Doru Ioan Taracila si-a mentinut demisia.
Sedinta de luni a fost un bun prilej ca organizatiile sa-si spuna punctul de vedere. Iata, asadar cum vede viitorul partidului Marian Oprisan, seful filialei PSD Vrancea:  "Partidul trebuie sa se concentreze pe problemele cetatenilor, iar PSD va fi alaturi de cetateni!". Potrivit Mediafax,  unii lideri de organizatii au spus luni seara ca s-au facut greseli de strategie la nivel central prin faptul ca nu s-au facut aliante cu alte partide. Altii au criticat faptul ca s-a anuntat marirea pensiilor cu prea putin, in conditiile in care se anunta cresterea preturilor la gaze, energie electrica.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO