Politică

PSD nu stie cum sa-l scoata pe Oprescu din joc ca sa-i faca loc lui Mitrea

PSD nu stie cum sa-l scoata pe Oprescu din joc ca sa-i faca loc lui Mitrea

Sorin Oprescu (stg.) ameninta ca va candida independent, iar Miron Mitrea ca se retrage daca Oprescu candideaza

10.04.2008, 20:22 16

Presedintele PSD Mircea Geoana are in aceste zile o misiune foarte grea: sa-l convinga pe senatorul Sorin Oprescu sa renunte la candidatura pentru Primaria Generala a Capitalei pentru a-i face loc lui Miron Mitrea care, in opinia unei parti a conducerii partidului, i-ar face mai bine fata candidatului PD-L Vasile Blaga.
Miron Mitrea ar fi tentat, spun apropiatii sai, sa se retraga, daca Sorin Oprescu nu este convins sa renunte.
De mai multe zile, PSD nu se poate hotari pe cine sa trimita in cursa pentru Primaria Generala a Bucurestiului, in conditiile in care principalii adversari sunt cunoscuti - Ludovic Orban de la PNL si Vasile Blaga de la PD-L.
Pana in urma cu cateva zile, in discutie erau Marian Vanghelie, care are sprijinul filialei Bucuresti, si Sorin Oprescu, care are sustinerea aripii conservatoare din partid in frunte cu Ion Iliescu (senator de Bucuresti si presedinte onorific al partidului). Trimiterea in cursa de catre PD-L a lui Vasile Blaga a ingreunat alegerea care oricum era complicata.
Pentru unii dintre fruntatii PSD riscul il reprezinta divizarea partidului, daca Sorin Oprescu va candida ca independent - asa cum ameninta de mai multa vreme - in cazul in care nu va fi desemnat de partid sa intre in aceasta cursa.
Dar nu poate fi eliminata nici ipoteza unei strategii, aceea ca PSD ar putea arunca in cursa doi oameni (Oprescu, chipurile independent) si Miron Mitrea, oficial, in ideea ca, separat, cei doi vor aduce mai multe voturi (unii alegatori l-ar putea alege pe Oprescu, de pilda, dar nu si PSD), urmand ca acela care intra in turul al doilea sa fie sprijinit de perdant.
Mitrea infirma acest lucru. El a declarat ieri ca partidul nu va avea doi candidati la Primaria Bucurestiului. "Eu sunt convins ca PSD nu va avea doi candidati. Nu putem merge cu doua candidaturi. Nu cred ca un om serios se poate juca astfel cu candidaturile", a opinat Mitrea.
Cheia este acum la Vanghelie, in conditiile in care el are sprijinul filialei Bucuresti. Montajul examinat in ultimele zile este urmatorul: Vanghelie sa renunte la candidatura pentru Primaria Generala si sa faca un "tandem" cu Mitrea (sa candideze, de pilda, pe lista consilierilor pentru a deveni viceprimar sau presedinte al Consiliului General al Municipiului). Numai ca, saptamana trecuta, cand candidatura lui Mitrea nu era conturata pe deplin, se vorbea despre un tandem Oprescu-Vanghelie.
Determinarea lui Mitrea de a candida a fost intarita ieri, cand el a testat, in cadrul unor focus-grupuri, cateva posibile sloganurile electorale. Unul dintre sloganele testate a fost: "Mai mult pentru mai multi".
In acelasi timp el a sustinut ca va renunta sa mai candideze, daca Mircea Geoana nu il va convinge pe Sorin Oprescu sa nu candideze, ca independent, la aceeasi functie, potrivit unor surse din partid citate de Mediafax.
De asemenea, Mitrea a comandat si un sondaj in Capitala, care, potrivit surselor citate, l-ar situa in intentiile de vot la o cota de 20%.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat ieri ca va discuta in zilele urmatoare cu Sorin Oprescu despre intentia acestuia de a candida la Primaria Bucurestiului si a apreciat ca acesta poate sa sustina campania PSD pentru Bucuresti.
"Trebuie sa avem o discutie ca intre colegi. Pana la urma, cred ca nu e nimeni atat de orbit de politica incat sa nu isi dea seama ca interesul partidului trebuie sa primeze", a spus el.
In ceea ce-l priveste pe Mitrea, el a afirmat ca vorbeste mult cu Oprescu, dar nu negociaza cu acesta pe tema candidaturii la Primaria Bucurestiului. Intrebat daca aceasta lupta din PSD pentru desemnarea unui candidat face rau sau bine partidului, Mitrea a afirmat ca, din exterior, se poate crea impresia ca face rau, dar, totodata, arata ca in PSD exista o confruntare democratica.
Nici pentru candidaturile la primariile de sectoare lucrurile nu sunt mai limpezi in PSD. Surse din PSD spun ca aceste discutii nu au avansat, in conditiile in care doar Neculai Ontanu, actualul primar de la sectorul 2, are acceptul total al conducerii partidului si al echipei de campanie.
Marian Vanghelie este, de asemenea, agreat pentru a candida la Primaria sectorului 5, insa acesta ar inclina mai degraba sa candideze pe lista de consilieri generali, pentru o posibila numire dupa alegeri ca viceprimar al Bucurestiului, sau sa candideze la alegerile parlamentare din toamna.
Propunerile pe care liderii PSD si echipa de campanie le-au facut unor membri ai conducerii centrale de a candida la primariile de sector nu au primit, deocamdata, raspunsuri pozitive.
Propunerile respective au fost facute pentru Titus Corlatean, pentru a candida la Primaria sectorului 1, pentru Ecaterina Andronescu, pentru a candida la Primaria sectorului 4 sau la sectorul 6, si pentru Victor Ponta, au mai aratat sursele.
O decizie finala in PSD ar urma sa fie anuntata maine, dupa o reuniune largita a partidului. Pana atunci PSD o va tine din sedinta in sedinta, asa cum a procedat in ultimele zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO