Politică

PSD si PNL promit sa pastreze cota unica si sa elimine forfetarul, daca vor guverna

PSD si PNL promit sa pastreze cota unica si sa elimine forfetarul, daca vor guverna

Geoana si Antonescu au anuntat ca vor merge impreuna la mitinguri si vor aparea impreuna pe afisele electorale

25.11.2009, 23:18 26

Presedintele PSD Mircea Geoana si cel al PNL Crin Antonescu ausemnat ieri un acord de cooperare intre cele doua partide, care aredrept prevederi sustinerea in turul al doilea a candidatuluisocial-democrat, crearea unui guvern al celor doua partide condusde primarul Sibiului Klaus Iohannis si rezolvarea crizeifinanciare.

Documentul, intitulat "Acord pentru iesirea Romaniei din criza",prevede, la modul general, "reducerea fiscalitatii, transparenta sieficienta in cheltuirea banilor publici", dar si ajutareacategoriilor sociale defavorizate.

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat dupa semnareadocumentului ca, in guvernarea PSD-PNL, va fi mentinuta cota unica,urmand ca, intr-un context economic potrivit, sa se asigureinclusiv o reducere a acesteia, a contributiilor sociale sau a TVA.Orban a mai declarat ca va fi eliminat si impozitul forfetar.

Orban: Impozitul forfetar, un impozitcriminal

"Impozitul forfetar s-a dovedit a fi, practic, un impozitcriminal care a inchis peste 120.000 de firme si a trimis in somajpeste 250.000 de oameni", a declarat prim-vicepresedintele PNLcare, potrivit unor surse liberale, va fi vicepremier, PSD si PNLvor ajunge sa guverneze.

Potrivit lui Mircea Geoana, acordul nu reprezinta "un trocpolitic", ci un moment important pentru asigurarea stabilitatiipolitice in Romania. El a negat faptul ca ar fi existat vreodiscutie cu privire la impartirea portofoliilor viitorului guvern,dand asigurari ca acest lucru se va intampla dupa aflarearezultatelor alegerilor din 6 decembrie. "Cred ca putem imbinaprincipiile sociale cu cele liberale, ale economiei de piata,asa-numita a treia cale", a declarat Mircea Geoana.

Alaturi de Geoana la semnarea acordului au mai venit Dan Nica,Liviu Dragnea, Cristian Diaconescu, Ion Bazac, Ecaterina Andronescusi Constantin Nita. Din echipa liberala, alaturi de Crin Antonescuau venit Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Norica Nicolai, RaduStroe si Relu Fenechiu. Numele unora dintre acestia este vehiculatde cateva zile pentru preluarea unor portofolii ministerialeintr-un guvern care ar putea sa aiba 17 ministere.

Documentul, care are trei pagini, a fost semnat ieri laParlament de liderii celor doua formatiuni. El prevede sustinerealui Mircea Geoana in turul al doilea, formarea unui guvern condusde Klaus Iohannis si elaborarea unui program de guvernare pentruscoaterea Romaniei din criza.

Acordul a fost semnat la o zi dupa ce liberalii au anuntat ca ilsustin pe Mircea Geoana in al doilea tur de scrutin.

Antonescu a anuntat ca va participa alaturi de Geoana lamitingurile electorale. De asemenea, liderul liberal va aparea inafise electorale alaturi de candidatul PSD.

Negociatorii: Hrebenciuc, Dragnea, Fenechiu siOrban

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu, desemnat de liberali sa seocupe de negocierea programului de guvernare, s-a intalnit ieri cuConstantin Nita, fostul ministru al IMM-urilor care se ocupa deprogramul economic al PSD pentru a stabili principiile guvernariicomune.

Negocierile dintre cele doua partide pentru crearea unui guvernformat de Klaus Iohannis sunt conduse de Viorel Hrebenciuc si LiviuDragnea de la PSD, respectiv Ludovic Orban si Relu Fenechiu de laPNL.

Principiile acordului de colaborare PSD-PNL

1. Reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economiei

2. O guvernare in folosul tuturor romanilor printr-o distribuireechitabila a resurselor rezultate pe baza dezvoltarii economice

3. Transparenta si eficienta in cheltuirea banului public

4. Respectarea efectiva a drepturilor si libertatilorindividuale (dreptul la initiativa economica, dreptul la sanatate,dreptul la educatie, dreptul la protectie sociala, dreptul la unmediu sanatos)

5. Respectarea prevederilor cuprinse in "Pactul pentruJustitie"

6. Descentralizarea si depolitizarea administratiei publice

7. Sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilortinere, a pensionarilor si a celor cu venituri mici)

8. Modernizarea agriculturii si a satului romanesc

Emil Boc, PD-L: Acordul PSD-PNL este pasaportul luiTraian Basescu pentru un al doilea mandat

Presedintele PD-L, Emil Boc, a afirmat ieri ca incheiereaacordului politic intre PSD si PNL reprezinta pasaportul lui TraianBasescu pentru al doilea mandat la Cotroceni: "Acordul politicdintre PNL si PSD reprezinta pasaportul lui Traian Basescu pentruun al doilea mandat la Cotroceni. Romanii nu pot fi pacaliti de PNLsi PSD, asa cum nu au putut fi pacaliti nici in 2007 de PSD, PNL,UDMR, PRM, la referendumul pentru suspendarea presedinteluiRomaniei. Romanii isi dau seama ca acest acord este in fapt uncontract de tranzactionare a voturilor romanilor de la stanga ladreapta si de la dreapta la stanga, iar unicul scop al acesteitranzactii il reprezinta bunurile tarii care au ramas deprivatizat", a spus Emil Boc. El a opinat ca, prin acest acord, s-asemnat certificatul de deces al cotei unice si ca PSD si PNL dorescsa mareasca taxele pentru a-si pastra privilegiile, pensiileparlamentarilor si pentru a pastra Parlamentul bicameral, farareducerea numarului parlamentarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO