Politică

"Procurorii" din PSD il asteapta pe Nastase cu explicatii

20.09.2006, 19:07 13

Fostul premier Adrian Nastase, care risca excluderea din PSD, a fost convocat pentru maine la partid sa dea explicatii in legatura cu ultimele sale luari de pozitie la adresa colegilor.
Nastase a ajuns sa fie la cutite nu doar cu seful partidului Mircea Geoana, ci si cu secretarul general Miron Mitrea dupa ce a sugerat ca acesta din urma si-ar fi schimbat o depozitie data inaintea procurorilor DNA - in privinta unui dosar aflat pe rol si care ii privea pe amandoi - pentru a-si salva pielea. Maine cei care il vor astepta sa-si motiveze gestul vor fi tocmai adversarii sai politici Geoana, Mitrea si, candva un apropiat al sau, Vasile Dancu.
A devenit un fapt cotidian ca Nastase sa se apere atat de procurori cat si de colegii de partid de pe treptele Departamentului National Anticoruptie. Procurorii DNA ii prezinta in aceste zile (au facut-o si ieri) fostului prim-ministru materialul probator in doua dosare - este vorba despre dosarul Zambaccian si dosarul Eurografica. In acest ultim caz Nastase este acuzat ca a acceptat finantari ilegale ale campaniei sale electorale din 2004. Or, intre cei care au contribuit la campania electorala a PSD si a lui Nastase este si Mitrea si, inevitabil, el a trebuit sa dea procurorilor explicatii. Ceea ce a spus nu se stie, dar se poate banui din declaratiile lui Nastase care a vazut depozitiile.
El l-a acuzat pe Mitrea ca discuta mai degraba cu procurorii decat cu colegii de partid. Ieri, la iesirea de la DNA, Nastase a explicat ca avea o intreaga echipa care se ocupa de campania sa, in timp ce el se concentra pe aparitiile televizate si campania electorala propriu-zisa.
Si, mai spune Nastase: problemele sale politice nu sunt cu partidul, ci cu unii dintre colegii de partid. La inceputul anului, dupa izbucnirea scandalului "Matusa Tamara", Nastase a fost fortat de colegii de partid sa se autosuspende din functia de presedinte executiv al PSD. Printre cel care l-au impins spre aceasta decizie se afla actuala garnitura de lideri. In fata acestora Nastase va trebui sa dea maine explicatii, dar situatia sa este dificila. In ultimele zile Geoana l-a acuzat pe Nastase ca este responsabil pentru datoriile Partidului Social Democrat care sunt acum de 50 mld. lei vechi.

Procesul lui DIP a fost suspendat
Procesul privind averea lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al industriilor in guvernul Adrian Nastase, a fost suspendat ca urmare a deciziei de ieri a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a admis ca anumite articole din legea referitoare la averea demnitarilor ar cuprinde prevederi neconstitutionale. Popescu nu poate justifica bunuri de peste 1 milion de euro dobandite in timpul cat era ministru, caz in care aceste bunuri ar urma sa-i fie confiscate. Curtea Constitutionala va analiza exceptiile in speta si va decide daca sunt neconstitutionale articolele la care s-au referit avocatii. Aparatorii lui Dan Ioan Popescu au afirmat, in fata instantei, ca mai multe articole din Legea 115/1996, privind controlul averilor sunt in contradictie cu prevederile Constitutiei, afirmatii cu care a fost de acord si procurorul de caz. Apararea spune ca legea contravine Constitutiei, pentru ca procurorii nu au dovedit ca averea a fost dobandita ilegal, iar legea fundamentala apara averile a caror provenienta nu este dovedita a fi ilicita. Procesul va fi suspendat pana la o decizie a Curtii Constitutionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO