Politică

Radu Stroe admite ca Guvernul nu stie intotdeauna ce legi aproba

Radu Stroe admite ca Guvernul nu stie intotdeauna ce legi aproba

Stroe a gasit vinovatul in scandalul ordonantei DIICOT: Monica Macovei

26.01.2007, 19:29 14

Secretarul general al Guvernului (demisionar), liberalul Radu Stroe, sustine ca ministrul justitiei Monica Macovei a indus in eroare Guvernul prezentandu-i informatii incomplete in momentul adoptarii OU 131/2006 care permite procurorilor DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism) sa aiba acces la informatii care intrau pana atunci sub incidenta secretului bancar.
Practic, Stroe sustine ca ministrii Cabinetului au adoptat, in decembrie trecut, un act normativ necunoscandu-i toate prevederile. Concluzia sa: ceea ce s-a intamplat constituie "o eroare inacceptabila, inadmisibila", iar vinovatul este unul - Monica Macovei (care a ajuns in guvern fiind sustinuta de PD).
Stroe a spus ieri ca, de fapt, nici Macovei nu cunostea integral prevederile ordonantei pe care a promovat-o, intrucat ea ar fi explicat ca ordonanta defineste mai bine competentele DIICOT, dar nu a spus nimic (nici la adoptarea ei nici intr-o sedinta ulterioara) despre faptul ca ea modifica regimul de acces la sistemele informatice - fapt care nu ar fi fost mentionat nici in nota de fundamentare care insoteste obligatoriu orice proiect.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri Secretariatului General sa initieze o consultare cu organizatiile neguvernamentale pentru modificarea ordonantei amintite, dupa ce aceasta a fost criticata pe motiv ca restrange libertatile cetatenesti. De asemenea, el a dispus publicarea stenogramelor sedintelor de guvern in care s-a discutat despre ordonanta DIICOT. Ministrul Macovei a apreciat demersul Secretariatului General chiar daca, a afirmat ea, acesta vine dupa ce MJ a avut deja consultari pe aceasta tema cu organizatiile neguvernamentale. Ea nu a comentat pana la inchiderea editiei acuzatiile lui Stroe.
La sfarsitul anului trecut Executivul a adoptat Ordonantele de Urgenta 99 - privind institutiile de credit si adecvarea capitalului care reglementeaza activitatea bancilor - si 131 - privind functionarea DIICOT -, publicate in Monitoarele Oficiale din 27 decembrie, respectiv 29 decembrie 2006. Ambele ordonante dau dreptul anchetatorilor de a intercepta convorbiri telefonice, corespondente electronice si elimina confidentialitatea secretului bancar.
Ordonanta 99 instituie obligatia ca institutiile de credit sa furnizeze informatii de natura secretului bancar, dupa inceperea urmaririi penale impotriva unui client, la solicitarea scrisa a procurorului sau a instantei judecatoresti ori, dupa caz, a organelor de cercetare penala, cu autorizarea procurorului. Asadar, orice procuror si orice politist abilitat de vreun magistrat in acest sens poate cere date despre conturile bancare, intrucat s-a declansat urmarirea penala intr-un dosar.
Stroe a spus ieri ca Macovei ar fi promovat Ordonanta DIICOT fara a cunoaste integral textul, drept pentru care premierul Tariceanu a hotarat initierea unei dezbateri publice spre a reformula textul si a corecta erorile. Potrivit lui Stroe, proiectul de ordonanta a fost introdus pe lista suplimentara in ultima sedinta a Guvernului in care se mai puteau adopta ordonante de urgenta in 2006, in timp ce in nota de fundamentare a proiectului nu s-a mentionat si transferul de competente in ceea ce priveste autorizarea accesului la sistemele informatice de la judecator la procurorii DIICOT.
Stroe a sustinut ca in 17 ianuarie 2007, ca urmare a dezbaterilor publice negative referitoare la aceasta ordonanta, ministrul justitiei a precizat in sedinta de Guvern ca nu s-a modificat in niciun fel interceptarea convorbirilor telefonice si ca tot judecatorul da, in continuare, mandat.
Art. 16 din ordonanta spune ca punerea sub supraveghere, interceptarea sau inregistrarea comunicatiilor "poate fi dispusa de judecator", insa cand vine vorba despre masurile privind punerea sub supraveghere a conturilor bancare actul normativ spune ca "pot fi dispuse de procurorii DIICOT".
"In consecinta, apreciem ca ministrul justitiei nu a cunoscut integral textul actului normativ pe care l-a promovat si, prin urmare, aceste afirmatii (din sedinta de Guvern - n.r.) au fost facute in necunostinta de cauza", a sustinut ieri Stroe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO