Politică

Radu Timiş, CrisTim: Problema nu este cu un ministru sau altul. Problema este ce faci cu eco­no­mia. Aici prioritatea, din punctul nostru de vedere, este TVA şi apoi CAS.

Radu Timiş, CrisTim: Problema nu este cu un ministru sau altul. Problema este ce faci cu eco­no­mia. Aici prioritatea, din punctul nostru de vedere, este TVA şi apoi CAS.

Autor: Iulian Anghel

26.06.2012, 00:08 2182

La capătul a aproape două luni de dispute politice majore, premierul a susţinut ieri: "Trebuie să ne ţinem de cuvânt şi trebuie să mergem cu restructurarea mai departe la societăţile comerciale cu capital de stat, cu management privat. (…) Oamenii aşteaptă de la noi să le spunem foarte clar că îşi păstrează locurile de muncă, că creăm alte locuri de muncă şi că din toamnă România, spre deosebire de alte ţări europene, are stabilitate şi speranţă din punct de vedere economic."

Realitatea arată că se pregăteşte un război în toată regula în care victima ar putea fi chiar economia. Economiştii arată că din cauza tensiunilor politice şi a unor decizii ale Guvernului privatizările ar putea fi amânate, ca şi instituirea managementului privat în companiile de stat. Pe fondul tensiunii politice, neîncrederea investitorilor, şi aşa redusă, se poate accentua.

Greşeşte Guvernul? Silviu Hotăran, fostul şef al operaţiunilor Microsoft în România, spune că două luni de funcţionare a unui Guvern nu sunt destul pentru a face diferenţa, dar că aceste prime două luni pot fi hotărâtoare, prin mesajul pe care îl transmiţi.

"Zgomotul (scandalului politic - n.n.) acoperă totul şi nici nu este de mirare când premierul spune că-şi petrece 75% din timpul unei şedinţe de guvern ca să răspundă atacurilor politice. De aceea, eu nu văd evoluţia acestui guvern pentru că în două luni de la instalare putea face multe lucruri dacă voia. Două luni nu sunt esenţiale pentru a face diferenţa, dar sunt esenţiale pentru ce semnale dai. Acest guvern nu face nici măcar declaraţii de intenţie. Nimic, de pildă, în domeniul antreprenoriatului, domenii care mă interesează foarte mult."

La nici o săptămână după ce declara, într-o întâlnire cu ziariştii străini acreditaţi la Bucureşti, că dedică 75% din timpul unei şedinţe a Guvernului său găsirii de răspunsuri la atacturile politice, Ponta s-a repliat ieri şi le-a răspuns jurnaliştilor: "Ajunge!".

"Ajunge! A fost o săptămână cumplită de războaie, de supărări. Săptămâna aceas­ta vreau să ne apucăm de ceea ce de fapt aşteaptă oamenii de la noi. Vreau să vorbesc cu colegii mei ce avem de făcut în zilele următoare din punct de vedere economic", a spus el citat de Mediafax.

Cele nici două luni de man­dat ale premierului coincid cu o perioadă de scan­daluri politice neîntrerup­te cu preşedintele Traian Băsescu. Şi prea puţin s-a subliniat în această perioadă că la Palatul Victoria ceea ce se petrece în economie ar fi o pri­oritate, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Avem un ministru delegat pentru me­diul de afaceri. Unii oameni de afa­ceri şi-au pus speranţe în acest guvern, mai ales în faptul că promite să vină du­pă alegeri cu o majoritate solidă - lucru anticipat de rezultatele alegerilor locale.

A folosit Guvernul acest timp mă­car pen­tru a lua pulsul economiei? Fos­tul pre­mier Mihai Răzvan Ungureanu adu­na­se lângă el un "grup al înţelep­ţi­lor" - oa­meni cu solide cariere în busi­nes­sul lo­cal, în multinaţionale şi antre­pre­noriat care urma să-i sugereze soluţii pen­tru re­vigorarea economiei. Nu a apu­cat să fa­că ni­mic pentru că guvernul său a fost de­mis în Parlament. Noua ma­joritate nu a ară­tat că va ţine în viaţă acest "consiliu al înţelepţilor".

Analistul economic Aurelian Do­chia opinează că din punctul de vedere al eco­nomiei, singurul lucru important pe care l-a transmis acest guvern a fost că va continua acordul cu FMI.

"În rest, în materie de măsuri con­cre­te nu se vede mai nimic. A fost ceva în ma­terie de declaraţii care au fost mai de­grabă neliniştitoare, anume că vor re­ve­ni anu­mite ajutoare pentru care nu exis­tă aco­perire în buget. În rest, niciun fel de măsură.

Se putea face ceva mai mult? Se pu­tea, spune analistul economic: măcar să se fi analizat ce proiecte ale fostului gu­vern pot fi duse mai departe.

"Calendarul listărilor pe bursă pare că este amânat, mai ales după problema Hidroelectrica. Economia nu este o pri­ori­tate a acestui guvern."

Florin Pogonaru, preşedintele Aso­cia­ţiei Oamenilor de Afaceri din Ro­mâ­nia (AOAR), admite că disputele poli­ti­ce sunt inerente şi că primele luni ale unui guvern sunt "dedicate" mai de­gra­bă mutărilor pe funcţii.

"Nu mi-a făcut impresia că acest gu­vern a făcut mai mult sau mai puţin decât au făcut alte guverne. La noi pri­me­le do­uă luni sunt un proces «cvasinormal» de înlocuire a oamenilor din funcţii. Impor­tant este să nu înlo­cuieşti un om incom­petent cu un alt om incompetent."

Cât despre starea economiei, Pogo­na­ru spune că în discuţiile pe care AOAR le-a avut cu reprezentanţii actua­lu­lui Guvern aceştia au promis că o revi­zuire a CAS este bătută în cuie începând de anul viitor, ceea ce va fi un lucru bun.

"Sperăm să se ţină de cuvânt!"

Economia s-a aflat în primul tri­mes­tru al anului într-o uşoară recesiune teh­nică. Datele macroeconomice ar trebui să indice o revenire în trimestrul al doilea, iar tabloul general nu arată o si­tuaţie roz: România nu doar că nu va avea anul acesta creşterea de 2,5% din 2011, dar nu va depăşi nici 2%. Creşte­rea va fi prea anemică încât să aibă efec­te clare în economie. Majorarea sala­riilor bugetarilor cu 8% înseamnă prea puţin pentru a se vedea în consum, deci într-o stimulare a activităţii economice. Pe plan extern, veştile sunt în continua­re proaste, cu parteneri importanţi care vor rămâne în recesiune sau vor avea creş­teri nesemnificative, astfel că expor­turile româneşti nu vor fi stimulate de revenirea economică de afară.

Investiţiile străine sunt la cel mai jos nivel al lor din ultimii 10 ani (doar 425 mil. euro în primul trimestru, în scădere faţă de valoarea de 444 mil. euro din ace­eaşi perioadă a anului trecut, când, din nou, investiţiile străine au scăzut cu peste 12%). Iar fondurile euro­pene care ar fi trebui să suplinească această lipsă a in­ves­tiţiilor stăine directe, să împingă ele singure economia înainte, nu înre­gis­trea­ză creşteri semnificative, în ciuda unui avans în luna mai. În orice caz, în acest ritm de absorbţie nu vor atinge

3,5 mld. euro, la finele anului, pentru fon­du­rile structurale şi de coeziune, aşa cum anticipa fostul guvern. Sub 9% din to­talul fondurilor structurale şi de co­eziune, din totalul de 20 mld. euro, între 2007 şi 2013, au fost absorbite de Româ­nia până în luna mai a lui 2012.

Premierul Victor Ponta: Săptămâna aceas­ta vreau să ne apucăm de ceea ce de fapt aşteaptă oamenii de la noi. Vreau să vorbesc cu colegii mei ce avem de făcut în zilele următoare din punct de vedere economic.

Pe alte componente lucrurile stau şi mai rău. Leul a atins maxime istorice încă de dinain­tea instalării guvernului Pon­ta şi a înregistrat alte şi alte "maxi­me isto­ri­ce" în cursul acestei guvernări. Leul pă­ti­meşte în ton cu întreaga zonă şi cu mo­neda euro, dar plăteşte în plus pentru lip­sa de reforme din toţi anii trecuţi, plă­teşte pentru găurile negre din eco­nomie, pen­tru pierderile între­prin­derilor de stat neprivatizate şi neren­tabilizate.

În faţa acestor realităţi, ce a aver­ti­zat, săptămâna trecută, premierul Ponta? Că privatizările ar putea întârzia din cauza conflictului Guvernului cu pre­şedintele Traian Băsescu.

Pe de altă parte, premierul a revenit ieri şi a susţinut că Guvernul trebuie să-şi respecte promisiunile, să respecte ca­len­darul instituirii managementului pri­vat la companiile de stat: "Trebuie să ne ţi­nem de cuvânt şi trebuie să mergem cu re­structurarea mai departe la societăţile co­merciale cu capital de stat, cu ma­nage­ment privat. Trebuie să vedem cum facem până joi să îmbunătăţim tot ce ţi­ne de absorbţia fondurilor europene. Oa­me­nii aşteaptă de la noi să le spunem foar­te clar că îşi păstrează locurile de mun­că, că creăm alte locuri de muncă şi că din toamnă România, spre deosebire de alte ţări europene, are stabilitate şi spe­ranţă din punct de vedere economic."

Anul acesta ar fi urmat să fie unul al pri­vatizării pe bursă a unora dintre cele mai importante companii ale statului. Dar cea mai importantă companie a sta­tului, Termoelectica, tocmai a intrat în insolvenţă. Insolvenţa Hidro­electrica, spun unii analişti economici, pune sub sem­nul întrebării toate celelalte listări şi, ori­cum, statul ar trebui să acorde un dis­count important dacă le-ar lista, acum că investitorii au devenit extrem de suspicioşi şi de prudenţi.

Problema insolvenţei Hidroelec­tri­ca este privită totuşi diferit. Pe de o par­te, Aurelian Dochia crede că ea ar pu­tea amâna unele listări. Pe de alta, Florin Pogonaru spune că există riscuri, dar procesul ar putea clarifica "o pro­ble­mă instituţională", anume raportarea ter­ţilor faţă de stat şi companiile sale.

Putea face acest guvern mai mult pentru economie şi nu a făcut?

Putea dacă voia, întăreşte Silviu Ho­rătan, care adaugă: "Eu încă aştept!".

Radu Timiş, proprietarul grupului CrisTim, crede că două luni sunt prea puţin pentru ca un guvern să ia măsuri decisive.

"Problema nu este cu un ministru sau altul. Problema este ce faci cu eco­no­mia. Aici prioritatea, din punctul nostru de vedere, este TVA şi apoi CAS."

Dar scăderea TVA nu este prevă­zută pentru anul acesta, nici scăderea CAS, aşa că nu se poate spune că s-a promis şi nu s-a făcut. S-a făcut tot ceea ce trebuie în aceste luni? La această întrebare răspunsul lui Aurelian Dochia este nu. Se putea măcar analiza ce proiecte se puteau continua, iar acest lucru nu s-a făcut.

Scandalurile politice au ţinut prima pagină a ziarelor

  • Încă de la formarea echipei Ponta, doi miniştri nu au mai ajuns în Guvern, iar unu, cel al educaţiei, a demisionat la o săptămână de la numirea în funcţie în urma unor acuzaţii de plagiat.

  • Un alt ministru, cel al culturii, a demisionat după o lună de mandat din cauza incompatibilităţilor.

  • Scandalul dintre preşedinte şi premier pe marginea reprezentării României la Bruxelles ţine de peste o lună şi ameninţă cu un război total în care ar urma să fie amestecate nu doar Parlamentul şi Curtea Constituţională, ci şi Parchetul, cum a ameninţat voalat preşedintele Băsescu.

  • De mai bine de o lună întreagă preocuparea Parlamentului gravitează în jurul legislaţiei care permite o mai uşoară suspendare din funcţie a preşedintelui. Curtea Constituţională a fost eliminată din procesul de cenzurare a unei eventuale suspendări.

  • Alegerile locale, în care USL a triumfat, au ţinut Guvernul doar în şedinţe de partid şi în teritoriu.

  • Lucrarea de doctorat a premierului, care ar fi rodul unui plagiat, este doar un episod din scandalul politic.

  • Condamnarea fostului premier Adrian Năstase a fost folosită din plin ca armă politică.

Ce face economia

  • Economia s-a aflat în primul trimestru al anului într-o uşoară recesiune tehnică. Datele macroeconomice ar trebui să indice o revenire în trimestrul al doilea, dar tabloul general nu arată o situaţie roz: România nu va depăşi o creştere mediocră de 2%.

  • Pe plan extern veştile sunt în continuare proaste, cu parteneri importanţi care vor rămâne în recesiune sau vor avea creşteri nesemnificative, astfel că exporturile româneşti nu vor fi stimulate de revenirea economică de afară.

  • Investiţiile străine sunt la cel mai jos nivel al lor din ultimii 10 ani (doar 425 mil. euro în primul trimestru).

  • Fondurile europene care ar fi trebuit să suplinească lipsa investiţiilor stăine directe nu înregistrează creşteri semnificative - 9% din totalul fondurilor structurale şi de coeziune, din totalul de 20 mld. euro, între 2007 şi 2013, au fost absorbite de România până în luna mai a lui 2012.

  • Leul a atins maxime istorice în ultimele luni.

  • Privatizările prin listarea la bursă ar putea întârzia după scandalul Hidroelectrica. Piaţa de capital suferă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO