Politică

Relaţiile româno – nipone, ridicate la nivel de „parteneriat strategic“

Relaţiile româno – nipone, ridicate la nivel de...

Autor: Iulian Anghel

17.01.2018, 00:00 423

Preşedintele Klaus Iohannis a spus ieri că că a decis împreună cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, să facă demersurile necesare pentru a ridica relaţia dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic. 

„Astăzi, am fost de acord că împărtăşim aceleaşi valori şi obiective strategice, avem evaluări similare în materie de securitate într-un mediu atât de volatil, precum şi interese economice comune.

În acest context, am decis împreună cu domnul prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în declaraţia comună pe care a susţinut-o, la Palatul Cotroceni, cu premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Premierul Japoniei, aflat într-un turneu european, a vizitat ieri Bucureştiul – prima vizită pe care o face un premier nipon în România. Într-un interviu pentru ZF publicat ieri, premierul a afirmat că poziţia geografică a ţării şi ritmul intens al creşterii economice fac atractivă ţara pentru companiile japoneze.

Premierul a fost însoţit în turneul său reprezentanţii a peste 30 de companii. Dar nu a avut cu cine vorbi la Palatul Victoria, aşa că şi-a anulat întâlnirea programată. Situaţia inedită de la Bucureşti a fosr remarcată în presa internaţională. „Premierul Japoniei a călătorit 8.700 de kilometri pentru a efectua o vizită istorică în România, dar a descoperit că omologul său român nu mai era în funcţie pentru a-l întâmpina. Shinzo Abe este primul şef de guvern din Japonia care efectuează o vizită la Bucureşti.

Dar momentul este nefericit: vizita intervine după ce premierul României, Mihai Tudose, şi-a dat demisia luni seară deoarece a pierdut susţinerea propriului partid", observă ironic postul european Euronews. Premierul nipon a fost, totuşi, generos în declaraţii. „Axa centrală pentru consolidarea relaţiilor dintre România şi Japonia este constituită de domeniul economic.

De aceea, în această vizită în România sunt însoţit de liderii celor mai importante companii şi întreprinderi japoneze. Pentru economia României, subiectul cel mai important este, fără îndoială, consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a accesului rapid dintre Bucureşti şi Aeroportul Internaţional «Henri Coandă», prin construirea Magistralei 6.“ 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO