Politică

Retragerea din Irak - un simplu pretext in lupta pentru imagine

Retragerea din Irak - un simplu pretext in lupta pentru imagine

Conflictul dintre Tariceanu si Basescu pe tema retragerii din Irak a fost doar un episod din lungul sir de conflicte inregistrate in sanul puterii

01.09.2006, 18:56 19

Anuntul presedintelui Traian Basescu referitor la retragerea partiala a trupelor romanesti din Irak este considerat de Presedintie drept un act de consecventa a sefului statului, dar analistii spun ca este, in fapt, vorba despre continuarea unei lupte pentru imagine.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la intalnirea cu diplomatii romani ca exista premisele pentru diminuarea prezentei romanesti in Irak, dupa ce Guvernul acestei tari a anuntat ca, in 45-60 de zile, armata irakiana va prelua controlul asupra provinciei Dhi-Qar in care actioneaza romanii.
Anuntul a venit dupa ce vreme de aproape doua luni presedintele a criticat cererea liberalilor de retragere a trupelor.
"Presedintele a spus-o inca de atunci (la finele lui iunie, cand liberalii au anuntat ca vor cere retragerea trupelor din Irak - n. n.) ca retragerea se va face in acord cu aliatii, la cererea Guvernului de la Bagdad. In 30 iunie, dupa sedinta CSAT (cand s-a decis ca trupele nu vor fi retrase - n. n.) presedintele a spus ca va exista un calendar de retragere. Declaratia de aseara (miercuri seara - n. n.) este in sensul afirmatiilor de mai sus. Ne vom retrage cand va dori guvernul irakian si in acord cu partenerii din coalitie", spune purtatorul de cuvant al Presedintei, Adriana Saftoiu.
Analistii politici vad insa altfel lucrurile, punand cap la cap reactia pripita a liberalilor de a anunta retragerea si raspunsul furibund al presedintelui ("puci la adresa tarii").
"Anuntul presedintelui de miercuri confirma ca Traian Basescu avea in plan un anunt de retragere. De asemenea, ea confirma ca liberalii au aflat despre aceasta intentie si au facut anuntul privind retragerea pentru a-l pune in dificultate pe seful statului si a marca un punct la imagine. Ceea ce nu este in regula este ca, in ultima luna si jumatate, apropiatii presedintelui i-au blamat in fel si chip pe liberali pentru asta anunt - s-a vorbit, deseori, de pierderea oricarei credibilitati a Romaniei. Acum vedem insa ca presedintele este pe aceeasi lungime de unda cu liberalii", crede analistul politic Bogdan Teodo-rescu care conchide: "Basescu a lasat sa treaca o luna si ceva pentru a da si el o lovitura de imagine. Ceea ce este trist este ca ne jucam cu imaginea pentru orice".
El spune ca liberalii au gresit atunci cand au facut anuntul retragerii pentru ca acest lucru se putea face de catre presedinte impreuna cu primul-ministru si, astfel, am fi scapat de o luna intreaga de polemici. Pe de alta parte, el afirma ca, pentru Basescu, "retragerea era buna daca anuntul era facut de el. Fiind facut de liberali, nu a fost bun".
"Veste buna din Irak: Guvernul irakian a anuntat ca in perioada urmatoare, insemnand 45-60 de zile, pro-vincia Dhi-Qar, unde avem un batalion de militari, va intra sub controlul armatei irakiene, ceea ce inseamna ca perspectiva diminuarii prezentei roma-nesti in Irak exista", a afirmat miercuri seara Basescu in fata diplomatilor romani.
El a subliniat - in legatura cu re-ducerea participarii la operatiunile din Irak - ca Romania trebuie sa isi coreleze actiunile cu cele ale aliatilor sai.
Anuntul a fost comentat de liberali care au dorit sa obtina si aici un profit. Seful liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, l-a ironizat pe seful statului, afirmand ca este posibil ca el sa-si fi schimbat punctul de vedere dupa ce liberalii au inceput sa stranga semnaturi pentru retragere. "Nu este vorba despre schimbarea unui punct de vedere. Este vorba despre consecventa", spune Adriana Saftoiu. Scandalul politic provocat de ideea retragerii militarilor romani din teatrele de operatiune din Irak a fost declansat la 29 iunie, cand in urma unei intruniri a Biroului Permanent Central al PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca il mandateaza pe ministrul apararii, Teodor Atanasiu, sa solicite CSAT aceasta retragere, in urma unei propuneri facute in acest sens chiar de catre ministru.
Tariceanu si Atanasiu au motivat la vremea repectiva ca un astfel de demers este foarte necesar, avand in vedere pierderile de vieti omenesti in randurile militarilor romani si costurile ridicate pe care le comporta mentinerea de trupe in misiuni straine. Conform declaratiilor celor doi liberali, decizia ar fi fost luata exclusiv in sanul PNL, presedintele Traian Basescu urmand sa fie informat ulterior in acest sens.
In cursul aceleiasi zile, Traian Basescu a reactionat vehement impotriva liberalilor, pe care i-a acuzat de tradare a intereselor Romaniei, declaratiile lor aducand "prejudicii grave credibilitatii tarii in plan international". "Puci anti-Romania" si "atentat la interesul national", au fost doar cateva dintre remarcile furibunde ale lui Basescu in zilele imediat urmatoare declaratiilor lui Tariceanu, respectiv Atanasiu.
Anuntul privind retragerea trupelor romanesti din Irak nu a ramas fara ecou nici in plan international, mai multi oficiali straini, printre care cei britanici si americani declarandu-se surprinsi la aflarea vestii, solicitand rapid lamuriri.

Presedintele impotriva retragerii
29 iunie 2006. "Declaratiile premierului si ministrului apararii nationale privind retragerea trupelor din Irak sunt un atentat grosolan la interesul national."
03 iulie 2006. "Initiativa PNL de retragere a trupelor din Irak este un puci anti-Romania."
09 august 2006. "Vom ramane cu trupele in Irak pana cand Guvernul acestei tari ne va solicita retragerea."

Presedintele anunta retragerea partiala30 august 2006. "Unde este ambasadorul de la Bagdad? Este aici? Am sa va anunt si pe dumneavoastra. Veste buna de la Bagdad: Guvernul irakian a anuntat ca in perioada urmatoare, insemnand 45-60 de zile, provincia Dhi-Qar, unde avem un batalion de militari, va intra sub controlul armatei irakiene, ceea ce inseamna ca perspectiva diminuarii prezentei romanesti in Irak exista."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO