Politică

Rodica Stanoiu ingroasa randurile demisionarilor din PSD

Rodica Stanoiu ingroasa randurile demisionarilor din PSD

Stanoiu spune ca a vrut sa demisioneze din PSD de mai multe ori

07.09.2006, 20:06 174

Senatorul PSD Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei in Guvernul Adrian Nastase, a demisionat ieri din PSD. Ea a plecat din PSD invocand faptul ca asupra ei sunt exercitate presiuni mediatice in cazul colaborarii ei cu fosta Securitate si lasand sa se inteleaga ca nu a fost suficient sprijinita de partid.
In fata plenului Senatului, Stanoiu si-a anuntat demisia afirmand ca a dorit sa plece din partid de mai multe ori, in 2003 si 2004. Cunoscuta ca un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu, Stanoiu i-a cerut iertare acestuia, dar si presedintelui Mircea Geoana pentru ca nu i-a anuntat dinainte despre ce ar fi urmat sa faca.
Geoana nu a dorit sa comenteze demisia Rodicai Stanoiu
"In sfarsit, se mai cuvenea sa mai fac acest gest dupa Congresul PSD din 2005. Il fac astazi, cu intarziere si cu regret: demisionez din partid si din grupul social-democrat", a afirmat Stanoiu. La Congresul din 2005, Iliescu a pierdut sefia partidului in favoarea lui Geoana.
Stanoiu si-a inceput cariera juridica ca secretar de stat in Ministerul Justitiei. Pe linie de partid, a fost initial simplu membru si a avansat pana la pozitia de vicepresedinte si apoi ministru al justitiei in Guvernul Nastase, sprijinita fiind de Ion Iliescu.
In ultimele luni ea a avut probleme, fiind acuzata in presa de colaborare cu fosta Securitate. Rodica Stanoiu a fost audiata marti de CNSAS, dupa ce in presa au aparut informatii ca ar fi semnat note informative sub numele conspirativ de "Sanda". Rodica Stanoiu a negat ca ar fi avut dosar de retea si i-a amenintat pe membrii CNSAS ca-i va da in judecata daca dezvaluie date din dosarul ei despre care singura a afirmat ca este de urmarit. Consilierul premierului Calin Popescu-Tariceanu a acuzat-o recent ca a adus in Ministerul de Justitie cel putin 100 de securisti pe vremea cand era titularul portofoliului. Un lucru poate fi probat, din acest punct de vedere. Stanoiu este cea care l-a pus in fruntea SIPA (fostul serviciu secret al Justitiei, acum desfiintat) pe generalul Marian Ureche, dovedit apoi a fi fost ofiter de Securitate. Ieri, cand si-a anuntat demisia, Stanoiu s-a plans ca este hartuita dupa audierea sa la CNSAS.
Cu doua zile inainte, fostul ministru al industriilor in Guvernul Nastase, deputatul Dan Ioan Popescu, a demisionat la randul sau afirmand ca este nemultumit de modul in care Mircea Geoana conduce partidul. Ca si Stanoiu, el a declarat ca ar fi intentionat sa demisioneze inca de acum un an de zile, dar Ion Iliescu l-a convins sa astepte "reconstructia" partidului. Popescu si Geoana sunt in conflict inca de la alegerile locale trecute, cand primul, pe atunci presedinte al filialei Bucuresti, l-a schimbat pe actualul sef al PSD din pozitia de presedinte executiv al aceleiasi organizatii fara sa-l anunte. El a pierdut in aceasta vara si sefia filialei, in favoarea lui Sorin Oprescu - dupa ce luni de zile a avut probleme cu Justitia. Potrivit procurorilor, Popescu nu poate sa-si justifice o parte din avere (peste 40 de miliarde de lei vechi) dobandita in vremea cand era ministru al industriilor, intre 2000 si 2004. Demisia lui Popescu din PSD a survenit insa in urma unor informatii din interiorul partidului potrivit carora el urma sa fie schimbat de la sefia Comisiei de industrie a Camerei. De asemenea, saptamana viitoare PSD urma, potrivit acelorasi surse, sa decida schimbarea Rodicai Stanoiu de la sefia Comisiei de abuzuri din Senat.
Stanoiu si Popescu erau ambii cunoscuti ca apropiati ai fostului presedinte Ion Iliescu. Un alt apropiat al fostului sef al statului si, pentru o vreme, membru in Cabinetul Nastase si-a inaintat anul trecut demisia - este vorba despre senatorul Ioan Talpes.
Fostul premier Adrian Nastase a rezistat in primavara tentatiei de a demisiona din PSD cand, in urma scandalului "Matusa Tamara", a fost obligat sa paraseasca functiile de conducere din partid si a pierdut sefia Camerei Deputatilor. Dupa mai multe luni in care si-a impus sa pastreze tacerea, Nastase a comentat ieri starea din partid, afirmand ca acesta se afla in criza, iar Popescu a fost adus in situatia de a-si inainta demisia.
Popescu si Stanoiu sunt cele mai sonore nume care parasesc partidul dupa pierderea alegerilor de catre PSD in 2004. Alti parlamentari care au parasit PSD, asemenea lui Ioan Timis sau George Sarbu (care a demisionat luni), nu au atras prea mult atentia.
Convulsiile din PSD sunt departe de a se atenua odata cu plecarea celor de mai sus, cu retragerea in umbra a lui Nastase sau cu pastrarea rezervei de catre Ion Iliescu. Unii dintre membrii PSD, mai tineri, cer capul lui Miron Mitrea, secretarul general al PSD, si a lui Viorel Hrebenciuc, liderul de grup al deputatilor social-democrati. Presedintele Mircea Geoana a comentat ieri o iesire in acest sens a tanarului deputat Titus Corlatean, care, in Evenimentul Zilei, ceruse retragerea lui Mitrea si Hrebenciuc, intrucat ar fi o frana in calea reformei din partid.
In opinia lui Geoana, Corlatean a gresit: "Ambitia nu trebuie sa le intunece ratiunea celor care au ceva de zis. Titus Corlatean a gresit profund ca a atacat prin presa".
Liderul PSD a refuzat apoi sa raspunda unei intrebari referitoare la corectitudinea acuzatiilor aduse de Titus Corlatean lui Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. In aceeasi vreme, insa, unul dintre liderii grupului de la Cluj, Vasile Dancu, i-a dat dreptate mai tanarului sau coleg, afirmand ca principiile pe care el le-a enuntat pentru reforma PSD sunt corecte.
Mircea Geoana crede insa ca in, ciuda zbuciumului din partid, lucrurile sunt pe calea cea buna. El a declarat recent la o emisiune tv ca cel mai bun lucru pe care l-a facut de la preluarea sefiei partidului a fost sa pastreze unitatea PSD amenintat cu scindarea. Unii au mai plecat, dar partidul nu s-a rupt asa cum s-a intamplat in 1996 dupa un alt esec electoral, a argumentat Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO