Politică

Romania, intre Comisia Europeana si Consiliul European

06.12.2004, 00:00 11

Autoritatile de la Bucuresti spun ca vor incheia negocierile de aderare pana la summitul UE din 17 decembrie, dar in randul Comisiei Europene exista mult scepticism in aceasta privinta.
Premierul Adrian Nastase a declarat la sfarsitul saptamanii ca negocierile vor fi inchise "sigur" pana la 17 decembrie. Este un raspuns optimist la un gest fara precedent al Comisiei Europene - recomandarea catre statele membre ale UE de a nu incheia negocierile cu Romania pe Concurenta.
Romania mai are de inchis doua dosare - Concurenta si Justitie si Afaceri Interne - in vreme ce Bulgaria a finalizat negocierile in iunie.
Comisia reposeaza Romaniei ca nu a adoptat reforme substantiale in domeniul ajutoarelor de stat, in special in sectorul siderurgic.
Comisia lui Jose Manuel Durao Barroso pare mai putin dispusa decat cea a lui Romano Prodi sa treaca cu vederea anumite lucruri care nu functioneaza pe aceste zone.
Comisia risca sa intre in conflict cu mai multe state membre ale UE, Franta si Germania, in special, care au anuntat ca doresc incheierea negocierilor de aderare in acest an, ca un gest politic de bunavointa fata de Romania.
La sfarsitul saptamanii trecute presedintele francez, Jacques Chirac, si cancelarul german, Gerhard Schroder, au cerut ca, la summitul sefilor de state si de guverne din 17 decembrie, UE sa declare inchise negocierile cu Romania si sa stabileasca o data pentru semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si a Bulgariei.
Reprezentanti ai Comisiei, care analizeaza lucrurile tehnic si nu politic au afirmat, citati de Reuters si BBC, ca neintelegerile privind concurenta si ajutoarele de stat impiedica inchiderea negocierilor de aderare.
Potrivit Financial Times, Comisia doreste ca negocierile oficiale sa fie amanate atata cat timp executivul european si Romania vor lucra la reforme vaste ale regulilor pentru ajutoarele de stat.
"Calendarul nu poate trece inaintea substantei", a declarat comisarul pentru extindere, Olli Rehn, citat de FT.
Publicatia britanica afirma ca pozitia lui Rehn este sustinuta de comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes, si de seful Comisiei, Durao Barroso. Acesta din urma a spus, saptamana trecuta, ca spera ca Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei sa fie semnat "in aprilie sau mai 2005", aratand ca "fiecare tara trebuie tratata potrivit propriilor merite".
La Bucuresti domnese optimismul. Premierul Adrian Nastase a declarat, citat de Agentia France Presse, ca negocierile vor fi incheiate in mod "sigur", inainte de summitul din 17 decembrie.
La randul sau, negociatorul sef, Vasile Puscas, a declarat ca pe zona siderurgica negocierile sunt dificile pentru ca interesele "sunt foarte diferite".
UE cere Romaniei sa-si reduca productia de otel. Puscas spune ca Romania "doreste sa sustina un nive de piata pentru companiile romanesti".
Puscas a afirmat ieri ca prin interpretarile potrivit carora negocierile ar fi in acest moment blocate, "se doreste crearea unui anumit context politic si, implicit, a unei presiuni asupra negociatorilor romani care nu serveste intereselor tarii noastre".
FT apreciaza ca ar putea exista un compromis intre Comisia Europeana si Consiliul European (sefii de state si de guverne), anume inchiderea negocierilor in acest an si semnarea tratatului de aderare abia dupa ce toate aspctele negative vor fi fost corectate. Ultimul cuvant il are Consiliul.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO