Politică

Romania-Rusia, razboiul tacut

22.04.2009, 21:37 67

Probabil ca rusii isi dau seama acum ca "Romania este un pion important pentru ca, regional, este o zona importanta. Problema este ca rusii trateaza de sus si in mod agresiv Romania", crede istoricul Armand Gosu, un foarte bun cunoscator al fostului spatiu sovietic. De altfel, nici Romania nu trateaza Rusia in alt fel si aici este marea greseala in care Bucurestiul persista de peste 10 ani, adauga el.
"Exista o confuzie foarte mare la noi intre interesul national si interesul politic. Traian Basescu nu se va duce la Moscova (a fost invitat anul trecut de Vladimir Putin, dar de atunci nu s-a mai auzit nimic si nici nu se stie daca invitatia a fost reinnoita de noul presedinte Dmitri Medvedev - n.n.). Relatiile intre cele doua tari sunt foarte proaste. La Moscova, informatiile despre Romania nu exista. In ziarele lor nu se scrie nimic despre Romania. Exista un dezinteres major, cum la noi exista un sictir major pentru rusi. Este o eroare foarte mare in care cel putin Romania traieste de peste 10 ani", crede istoricul.
Arman Gosu opineaza ca Rusia a asteptat ca Romania "sa-i faca o oferta". "Rusii au spus: Nu, voi sa ne faceti o oferta de colaborare, chiar si in privinta participarii la conducta South Stream". Pe de alta parte, crede el, Gazprom care nu mai are aceeasi putere financiara ca inainte de criza isi da seama ca Romania este importanta, pentru ca nu are rost sa ocolesti Romania cu conductele pentru a ajunge in Ungaria sau Austria. Miza este mult mai mare, este pe termen lung si priveste continentul intreg. "Ce trebuie sa faci? Sa indiguiesti Rusia sau sa o integrezi? Rusia trebuie integrata, nu izolata. Nu trebuie sa o predispui la o alianta cu China impotriva Occidentului", spune Gosu.
Va face Gazprom South Stream, iar Romania va participa la proiect? "Nu cred ca acest lucru se va intampla acum. Nu se va deschide in Romania, in plin an electoral, acest subiect", spune Gosu. Pe de alta parte, nici rusii nu mai pot continua asa. "Uitati-va ca americanii baga miliarde de dolari in cercetare pentru energii alternative. Daca gasesc ceva, orice, in 20 de ani se poate schimba fata lumii. Atunci ce fac rusii cu gazul lor? Nu mai pot face nimic", spune istoricul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO