Politică

Romania va sustine la summit-ul UE extinderea folosirii energiei nucleare

08.03.2007, 20:27 18

Romania va pleda la summit-ul UE pentru pastrarea independentei de optiune a fiecarui stat membru al Uniunii in materie de folosire a surselor de energie, in conditiile in care Comisia Europeana si multe tari membre cer masuri dure pentru diminuarea emisiilor de carbon responsabile pentru incalzirea globala.
Romania participa astazi si maine la Consiliul European de primavara (summit-ul sefilor de state si de guverne) pentru prima data in calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, caz in care isi va exprima public opiniile si va avea un cuvant de spus in privinta subiectelor aflate pe agenda reuniunii.
Subiectele-limita ale acestui summit se refera la energia regenerabila in contextul unei ample dezbateri despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Tinta Uniunii: reducerea emisiilor de noxe la nivelul UE cu 20% pana in 2020, in comparatie cu nivelul inregistrat in 1990, si cu 30% in acelasi interval, daca si alte state puternic industrializate vor proceda identic. Un astfel de acord - care, odata incheiat, ar deveni obligatoriu pentru toate statele Uniunii - este greu de de obtinut, in conditiile in care interesele membrilor UE difera in privinta modului in care ar urma sa se produca reducerea emisiilor de carbon. Diviziunea: rolul pe care il va avea in acest proces folosirea, pe de o parte, a energiei nucleare, iar pe de alta, a energiei regenerabile (solare, eoliene).
Romania privilegiaza folosirea energiei nucleare - se pregateste sa extinda reactoarele de la Cernavoda -, pozitie sustinuta de Franta (cel mai mare producator de energie nucleara) sau Cehia, insa criticata de tari precum Germania, Spania, Austria si tarile nordice. Germania - care detine presedintia UE - doreste, de pilda, ca, pana in 2020, 20% din totalul energiei produse la nivelul UE sa fie reprezentat de asa-numita "energie curata" disputa fiind daca "energia curata" este si cea nucleara (cum sustine Franta sau Romania) sau doar cea eoliana si solara.
Obligativitatea reducerii masive a emisiilor de dioxid ce carbon ar lovi tarile nou-venite in Uniune care fac eforturi sa ajunga economic din urma tarile vechi ale Uniunii. Insa si vechii membri sunt nemultumiti - de pilda industriasii germani afirma ca obligativitatea reducerii masive a emisiilor de carbon ii va afecta grav, intrucat costurile reconversiei vor fi enorme. In privinta Romaniei ea va fi afectata in conditiile in care - potrivit Comisiei Europene - din 1990 si pana in 2004 a avut unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere a emisiilor de gaze cu efecte de sera, 97%.
In aceste conditii, presedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, sustine ca reducerea cu 20% a emisiilor de carbon trebuie sa devina obligatorie pentru toate statele UE, pentru ca, sustine el, "societatile comerciale trebuie sa stie sigur daca vor face investitii in sensul energiilor regenerabile".
Pozitia Romaniei la dezbaterile care debuteaza astazi este: suntem de acord cu reducerea emisiilor de carbon, dar fiecare tara trebuie sa decida singura modul in care o va face.
"Insistam pe privilegierea surselor nucleare, ca fiind cel mai putin poluante si cele mai sigure", afirma ministrul roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu.
Romania va fi reprezentata la summit de doua delegatii - cea a presedintelui Traian Basescu si cea a premierului Calin Popescu-Tariceanu. Basescu si Tariceanu vor merge separat si vor fi in aceeasi incapere doar la discutiile in plen. Asadar, nu a fost exclusa ipoteza ca cele doua delegatii sa prezinte din perspective diferite pozitiile Romaniei.
Ieri seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a sustinut ca temele aflate pe agenda summit-ului sunt de fapt teme interne, fiind, asadar, in atributia primului-ministru. "Afacerile europene sunt afaceri interne. Daca sunt afaceri interne, de fapt ele sunt in directa coordonare a primului-ministru. (...) In ceea ce priveste dosarul Consiliului, acesta reprezinta chestiuni de politica interna - strategia Lisabona, piata interna, politica energetica si schimbarile climatice (temele care se afla pe agenda Consiliului European - n.n.) sunt chestiuni care privesc strict afacerile interne", a spus Ciocanea.
El a sustinut ca, in masura in care se vor discuta si teme externe, atunci prezenta lui Basescu la summit este justificata, intrucat seful statului are in responsabilitate problemele externe: "In virtutea faptului ca presedintele are atributii in ceea ce priveste politica externa si pentru ca pe agenda Consiliului pot exista astfel de subiecte, exista posibilitatea si realitatea sa participe atat primul-ministru, pe problematica amintita, cat si presedintele care are sigur responsabilitati in politica externa. Dualitatea nu este exclusa, iar limbajul, vocea Romaniei, va fi unic", a spus Ciocanea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO