Politică

Rus sustine ca s-a inteles cu Stanoiu in privinta Politiei Judiciare

05.02.2004, 00:00 18



Dupa ce in ultimele saptamani oficialii Ministerului Administratiei si Internelor si cei ai Ministerului Justitiei au polemizat in ceea ce priveste trecerea Politiei Judiciare in subordinea Parchetelor - potrivit unui proiect al Ministerului Justitiei - ieri, ministrul Ioan Rus a spus ca reprezentantii celor doua ministere au decis sa gaseasca de comun acord solutii privind functionarea Politiei Judiciare. "Am discutat cu ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, si ne-am propus ca, in urmatoarele zile, sa gasim solutiile necesare pentru ca tot ceea ce inseamna activitate procedurala sa fie condusa de procurori, iar institutia Politiei Judiciare in sine sa ramana a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI)", a spus Rus.



Ministrul spera ca in acest mod, sa fie eliminat "acest conflict intre specialistii MAI si cei ai Ministerului Justitiei legat de proiectul de lege initiat de Ministerul Justitiei privind organizarea si functionarea Politiei Judiciare".



Proiectul la care face referire Ioan Rus a fost prezentat recent intr-o sedinta de guvern insa, nu se cunoaste daca el a fost sau nu a fost adoptat. Cert este ca pana acum nu a fost inregistrat la Parlament. Proiectul Ministerului Justitiei propune ca Politia Judiciara sa treaca in subordinea Parchetelor, fapt ce a provocat nemultumirea Ministerului Admnistratiei si Internelor intrucat, au spus oficialii ministerului, Internele ar pierde astfel 80% din cadre. In plus, secretarul de stat de la Interne Florin Sandu a aratat ca nu este vorba despre un orgoliu al Politiei legat de pierderea unor atributii ci de faptul ca functionarea Politiei Judiciare nu corespunde societatii" si incalca normele europene. In plus, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a semnalat ca nu exista cadru legal pentru constituirea Politiei judiciare.



Dar, in pofida acestor reactii, ministrul justitiei Rodica Stanoiu a continuat sa sustina ca Politia Judiciara trebuie sa treaca in subordinea Parchetului, deci a Ministerului Public asupra caruia ministrul justitiei are un cuvant de spus. Ministrul Justitiei afirma ca trebuie sa se renunte la practicile vechi, iar procurorul si politistul trebuie sa faca echipa.



Potrivit articolului 131, alineatul 3 din Constitutie, Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a Politiei judiciare, in conditiile legii.



Ieri, ministrul internelor a tinut sa sublinieze ca nu a existat un conflict intre el si ministrul justitiei. "Nu a existat un conflict intre mine si ministrul Rodica Stanoiu, existand numai discutii. Nu toata lumea trebuie sa aiba aceleasi pareri", a conchis Rus.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO