Politică

Senatul a respins cererea lui Basescu de anulare a ajutoarelor pentru micii berari

29.03.2007, 18:56 13

Plenul Senatului a adoptat ieri raportul favorabil la o lege care se refera la industria berii, reexaminata la solicitarea presedintelui Traian Basescu, insa senatorii nu au modificat aspectele sesizate de seful statului in cererea de reexaminare.
Principala obiectie a sefului statului se referea chiar la fondul legii, anume ca proiectul ar urma sa stearga datoriile istorice ale unor fabrici de bere - cuprinse intr-o anexa a legii - in valoare de aproximativ 100 de mil. euro. Seful statului a sustinut in cererea de reexaminare ca aceasta stergere de datorii incalca normele privind ajutorul de stat, norme pe care Romania s-a angajat sa le respecte in negocierile de aderare la UE. Ulterior, Basescu a acuzat - dand exemplul acestei legi - ca exista politicieni "care fac legi pentru infractori".
Cele zece firme potential beneficiare ale legii - asa cum sunt ele trecute in anexa proiectului - sunt: SC Bere-Spirt, Turnu Severin; SC Bere Altus, Ramnicu Valcea; SC Bere-Malt Robema, Rosiorii de Vede; SC Bere Trei Stejari, Sibiu; SC Bere Azuga, Azuga; SC Impex SRL, Pitesti; SC Cozia Productie, Piatra- Neamt; SC Martens, Galati; SC Ardealul, Blaj; SC Salonic SRL, Giurgiu. De fapt cam acestia mai sunt producatorii autohtoni de bere din cei peste 100 in anii '90.
Potrivit legii, datoriile si penalitatile de intarziere ale acestor fabrici facute pana la finele lui 2003 ar urma sa fie sterse (cu exceptia obligatiilor cu retinere la sursa si a TVA datorata in vama).
Justificarea acestei masuri: legislatia adoptata in 2003 care obliga firmele din domeniu sa plateasca acelasi nivel al accizelor, indiferent de nivelul productiei, a condus firmele de mai sus intr-un blocaj financiar, ele neputand sa faca fata multinationalelor care activeaza in domeniu.
Din 2005, accizele pentru micii producatori au fost reduse, firmele si-au mai revenit, dar nu au putut sa-si plateasca datoriile din epoca in care accizele erau foarte mari. Drept urmare, propune legea, producatorilor mici (sub 200 mii hectolitri/an) urmeaza sa le fie sterse datoriile acumulate pana la finele lui 2003 - acest lucru putand ajuta societatile sa se redreseze, salvandu-se astfel 2.000 de locuri de munca.
Proiectul a fost initiat de deputatul PD Alexandru Mocanu care s-a retras, insa initiativa sa a fost preluata de alti parlamentari. Insa in Parlament a mai circulat anul trecut o alta initiativa de acest fel, aproape identica, care enumera intr-o anexa aceleasi firme si era initiata de aceasta data de parlamentari ai PSD.
La promulgare a ajuns varianta Mocanu, dar presedintele a respins-o. Mocanu s-a retras din calitatea de initiator dupa ce a fost acuzat, la finele anului trecut, ca face legi in interes propriu, sotia sa fiind inginera la una dintre fabricile care ar urma sa beneficieze de scutirile de mai sus. Unul dintre cei care a preluat initiativa lui Mocanu - deputatul Constantin Amarie - a acuzat in plenul Camerei, la inceputul anului, multinationalele din domeniu, afirmand ca se opune acestei legi pentru ca vor sa-i scoata de pe piata pe micii producatori.
Presedintele a refuzat sa promulge legea si a retrimis-o Parlamentului, iar ieri, la reexaminare, senatorii au tinut cont de cateva observatii, dar nu de cele de fond. Justificarea senatorilor: intre timp legea a fost contestata la Curtea Constitutionala de parlamentarii PNL - pe motive de fond aproape identice (incalcarea concurentei) incluse si in cererea de reexaminare a presedintelui. Curtea a spus ca stergerea datoriilor nu incalca Constitutia care garanteaza competitia libera. Senatorii au afirmat ca, de vreme ce Curtea a spus ca principiile economiei de piata sunt respectate, nu era de caderea lor sa modifice ceea ce autoritatea suprema in domeniul constitutional sustine ca este drept.
Legea urmeaza sa ajunga in Camera Deputatilor care este camera decizionala si apoi la promulgare - indiferent in care forma - intrucat presedintele nu o mai poate intoarce din drum, avand acest drept o singura data pentru un proiect.
In urma cu aproximativ o luna, presedintele afirma, referindu-se la acest proiect de lege: "Iata cum se manifesta impletirea dintre infractori, oameni politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori si nu pentru interesul public". Liderii PD au spus ulterior ca au votat legea pentru ca nu au stiut ce voteaza, iar initiatorul a fost sanctionat de partid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO