Senatul a stabilit procedura de adoptare a propunerilor de revizuire a Constituţiei

18 apr 2017 Autor: Dana Stanila

Senatul a votat marţi modificarea regulamentului, prin care se stabileşte că în cazul revizuirilor Constituţiei României, Camera Deputaţilor este primul for sesizat.

”Iniţiativele de revizuire a Constituţiei României se depun, în vederea dezbaterii şi adoptării, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Iniţiativa de revizuire adoptată de Camera Deputaţilor se transmite Senatului, în vederea dezbaterii şi adoptării. Iniţiativa se prezintă Biroului permanent, care o înaintează comisiilor competente, în vederea avizării, stabilind şi termene pentru depunerea amendamentelor şi a raportului sau, după caz, a avizului”, se arată într-un articol introdus în regulamentul Senatului.

Apoi legea se dezbate şi se votează în plenul Senatului, care este şi forul decizional. Iniţiativa trece cu votul a cel puţin două treimi din numărul total al senatorilor. Dacă legea este adoptată în aceeaşi formă în care a trecut de Camera Deputaţilor, atunci legea este trimisă Curţii Constituţională, în vederea verificării constituţionalităţii acesteia. În cazul în care Senatul respinge forma adoptată de Camera Deputaţilor, procedura legislativă încetează.

Legea a fost votată cu 73 de voturi ”pentru” şi unul ”împotrivă”.

 
Cuvinte cheie:
SENAT
, CONSTITUTIE
, adoptare
, stabilire
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide