Politică

Sorin Grindeanu: Nu am contestat nicio secundă votul de la moţiune, dar votul secret trebuie respectat

Sorin Grindeanu: Nu am contestat nicio secundă votul de...

Autor: Gabriel Pecheanu

12.07.2017, 18:24 80

”Am luat act de decizia Curţii Constituţionale de astăzi, care a respins ca inadmisibilă solicitarea pe care am formulat-o vizavi de respectarea votului secret în Parlament. Nu am contestat nicio secundă rezultatul votului de la moţiune, nu aceasta a fost intenţia mea, ci am încercat să trag un semnal serios de alarmă legat de modul în care se votează”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

El susţine că Parlamentul trebuie recredibilizat, iar parlamentarii trebuie să depună eforturi pentru îndreptarea imaginii instituţiei.

”E foarte important ca, pe viitor, să ne asigurăm că votul secret este respectat. Altfel, nu vom reuşi să recâştigăm încrederea românilor în Parlament, forul democratic suprem”, a adăugat fostul premier.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea lui Sorin Grindeanu privind votul dat la moţiunea de cenzură pentru demiterea Cabinetului său, judecătorii reţinând că fostul premier nu avea dreptul să sesizeze CCR, iar exercitarea concretă a votului secret cu bile nu ţine de competenţa Curţii.

"Î̂n urma deliberărilor, Curtea Constituţ̦ională̆, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă̆, sesizarea de neconstituţ̧ionalitate privind Moţ̧iunea de cenzură̆ nr.2MC/21 iunie 2017 – “România nu poate fi confiscată̆ ! Apărăm democraţ̧ia ş̧i votul românilor!“, se arată în comunicatul transmis de Curtea Constituţională a României.

Judecătorii CCR susţin că fostul premier nu avea dreptul să sesizeze CCR şi că modalitatea concretă a votului secret cu bile nu ţine de competenţa CCR.

"Curtea a reţ̦inut, în esenţă̆, că̆ autorul cererii nu avea dreptul de a sesiza Curtea î̂n această̆ problemă̆, iar, pe de altă̆ parte, că̆ modalitatea concretă̆ de exercitare a votului secret cu bile excedează competenței Curţ̦ii Constituţ̦ionale", se menţionează în comunicatul Curţii Constituţionale.

Prima moţiune de cenzură depusă de un partid împotriva propriului Guvern a trecut de Parlament. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost votată, pe 21 iunie, în plenul reunit al Parlamentului. Mircea Drăghici, parlamentar PSD, a declarat imediat după terminarea votului că aceasta a fost votată cu 241 de voturi pentru şi 10 împotrivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO