Politică

Sucursala bancara pe Insula Serpilor

20.09.2004, 00:00 18

MAE considera intentia unei banci ucrainene de a deschide o sucursala in Insula Serpilor drept "o incercare disperata de a schimba starea de fapt" inaintea inceperii procedurilor Curtii Internationale de Justitie de la Haga.
"Este o incercare stingace de a crea impresia unei vieti economice proprii a insulei, fapt care eventual sa influenteze decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga", sustine Ministerul roman de externe.
Autoritatile romane au reactionat la deschiderea, la anuntul Ucrainei potrivit caruia saptamana trecuta o banca de la Kiev, Aval, si-ar fi deschis o sucursala pe Insula Serpilor. Aceasta zona se afla in litigiul legat de delimitarea granitelor dintre cele doua tari. Dupa ce Romania a considerat ca negocierile pentru stabilirea granitelor au esuat, s-a adresat Curtii Internationale de Justitie de la Haga, pentru arbitraj.
"Romania a protestat ferm, in repetate rinduri, fata de tentativele Ucrainei de a schimba in mod artificial cartacteristicile naturale ale acestei stinci de mai putin de un kilomteru patrat din Marea Neagra, care, potrivit dreptului international, nu se califica penru a avea platou continental si zona economica exclusiva", se mai afirma in comunicat.
In timp ce Romania sustine ca Insula Serpilor nu este locuibila, Ucraina anunta ca vrea ca acolo sa dezvolte infrastructura. O astfel de intentie era declarata in anuntul cu extinderea bancii Aval pana in Insula Serpilor. Banca, cu actionariat privat, afirma ca pana in 2006, urmeaza sa fie realizate, in jurul Insulei Serpilor, "proiecte de prospectiune si extractie de gaze si de petrol".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO