Politică

Tariceanu a amanat europenele in ciuda opozitiei lui Basescu

Tariceanu a amanat europenele in ciuda opozitiei lui Basescu

Basescu s-a dus peste Tariceanu pentru a saptea oara - fara succes de aceasta data

13.03.2007, 20:19 12

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a amanat alegerile pentru Parlamentul European in ciuda cererii presedintelui Traian Basescu - prezent ieri la prima parte a sedintei de guvern - si a ministrilor PD si UDMR ca acestea sa fie tinute la data stabilita, 13 mai.
Potrivit Tratatului de aderare a Romaniei la UE, alegerile pentru Legislativul european trebuie obligatoriu tinute pana la finele lui 2007. Pentru aceste alegeri au fost alocate prin decizie a Guvernului 20 de milioane de euro, iar o parte din bani au fost deja cheltuiti.
Comisia Europeana nu a comentat decizia premierului roman care si-a asumat acest gest, ordonanta de urgenta de amanare a alegerilor nefiind semnata de ministrul de interne Vasile Blaga (Tariceanu i-a cerut ieri sa demisioneze daca nu semneaza) si nici avizata de cel al justitiei, Monica Macovei - ambii ministri fiind ai PD. In locul celor doi demnitari au semnat alti reprezentanti ai celor doua ministere, dar de la PNL.
Presedintele Traian Basescu l-a acuzat aseara pe Tariceanu ca "dispretuieste electoratul" si ca, in mod netransparent s-a format o alta majoritate in Parlament. "Daca domnul prim-ministru crede ca face bine creand majoritatea PNL, PSD, PC, PRM, este treaba domniei sale", insa spune seful statului, asta mistifica realitatea pentru mentinerea unui om "intr-un scaun", aluzie la premierul Tariceanu. Partidele din opozitie - PSD, PRM si PC - au salutat amanarea alegerilor. PSD a anuntat ca nu va renunta la proiectul de suspendare al sefului statului. Presedintele promisese in sedinta de guvern ca nu va declansa referendumul pentru votul uninominal pana la 13 mai, daca alegerile se tin la termen.
Analistii politici nu cred ca amanarea alegerilor nu va modifica semnificativ viata politica romaneasca, dar interpreteaza diferit gestul premierului. Analistul Daniel Barbu spune ca premierul este sfatuit prost, in vreme ce analistul Stelian Tanase crede ca amanarea s-ar putea dovedi o greseala, dar premierul a fost impins sa faca acest gest de presedinte, pe de o parte, si de PSD, pe de alta, care nu au vrut sa renunte la organizarea celor doua referendumuri - pentru suspendarea presedintelui si pentru votul uninominal. Cei doi analisti nu cred ca PNL ar putea creste semnificativ in intentiile de vot pana la alegerile europene care vor fi organizate probabil in toamna - comentarii facute la speculatiile potrivit carora liberalii au amanat alegerile intrucat stateau prost in intentiile de vot. Barbu crede ca motivul invocat de Tariceanu - anume ca nu poate organiza alegeri in momente de instabilitate create de cele doua ipotetice referendumuri - nu sta in picioare pentru ca alegerile fusesera deja fixate pentru 13 mai, fusesera alocati bani pentru ele, in vreme ce pentru referendumuri nu exista niciun leu alocat. "Putea spune: nu am bani pentru referendumuri, veniti cu problema asta la toamna, acum organizam alegeri". Tanase crede insa ca circumstantele l-au obligat pe premier sa actioneze de maniera in care a facut-o, chiar daca, spune el, era bine ca alegerile sa nu fie amanate.
Prin ordonanta de urgenta adoptata ieri a fost abrogata o ordonanta de urgenta adoptata la finele lunii ianuarie - prin care se stabilea data alegerilor. Actul normativ de ieri a abrogat si o alta ordonanta de urgenta din februarie care interzicea suspendarea procesului electoral, odata demarat.
Potrivit celor invocate in ordonanta de ieri, situatia politicii interne este cea care decaleaza alegerile pentru cea
de-a doua parte a anunlui. Ordonanta a fost adoptata dupa plecarea presedintelui Traian Basescu de la Guvern. Seful statului a stat ieri la sedinta de guvern vreme de o ora si a argumentat pentru pastrarea datei initiale a alegerilor. Insa nu a avut succes in fata determinarii premierului.
Ordonanta argumenteaza: "In conditiile climatului politic intern necorespunzator, in conditiile in care acest eveniment este unul de maxima importanta, se impun masuri in consecinta, adica amanarea alegerilor pentru Parlamentul European pentru semestrul doi". Ordonanta mai spune ca listele cu candidati pentru europene se depun pana la 15 martie. Legea alegerilor pentru Parlamentul European spune ca acestea se depun cu doua luni inaintea datei alegerilor.
In sedinta de guvern de ieri presedintele le-a cerut ministrilor sa-si spuna punctul de vedere fata de amanarea alegerilor, ministrii PNL fiind pentru amanare, iar cei ai PD si UDMR, impotriva. Premierul a sustinut ca presedintele nu ar fi participat la sedinta de guvern, ci doar la o consultare, sedinta incepand, potrivit opiniei sefului Cabinetului, abia dupa plecarea sefului statului. Tariceanu l-a acuzat pe Basescu ca este responsabil pentru pierderea majoritatii parlamentare de catre actuala putere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO