Politică

Tariceanu a scos PD din Guvern, dand vina pe Basescu

Tariceanu a scos PD din Guvern, dand vina pe Basescu

Calin Popescu-Tariceanu

02.04.2007, 18:55 26

Premierul Calin Popescu-Tariceanu va trimite astazi Parlamentului noua formula a guvernului restructurat - din care PD a fost eliminat - care are insa nevoie de sustinerea majora a opozitiei pentru a fi validat.
Daca nu obtine sprijinul opozitiei, acest al doilea Cabinet Tariceanu cade, iar soarta premierului este pecetluita pentru ca, potrivit Constitutiei, intr-un asemenea caz seful statului trebuie sa propuna un nou prim-ministru care sa-si formeze un nou guvern si este putin probabil ca Traian Basescu sa se gandeasca la Popescu-Tariceanu pentru o noua formula a Cabinetului.
PD, care a fost ieri scos de la guvernare in urma anuntului premierului, nu va participa la vot, in vreme ce parlamentarii PLD, condusi de Theodor Stolojan, cei plecati din PNL, vor vota impotriva.
PSD se va decide astazi cum va proceda. PRM a anuntat ca va vota impotriva pe motiv ca din viitoarea structura face parte si UDMR, acelasi lucru anuntandu-l si PC.
In aceste conditii, sprijinul PSD pentru noul Guvern nu este esential, ci vital. Guvernul PNL-UDMR propus de Calin Popescu-Tariceanu are nevoie pentru a fi validat de 235 de voturi in Parlament, adica de jumatate plus unul din numarul total al parlamentarilor.
PNL si UDMR au impreuna doar 123 de voturi, cu ceva mai mult de jumatate din cat ii sunt necesare.
Cu cele 150 de voturi ale PSD, noul guvern ar putea sa treaca acest hop, dar ii va fi in continuare foarte greu sa reziste pentru ca va trebuie sa negocieze cu opozitia pe orice proiect sau articol de lege. Este posibil, in aceste conditii, o modificare a programului de guvernare astfel incat el sa aiba mai multe elemente social-democrate, pe placul opozitiei de stanga.
Premierul si-a motivat decizia de ieri afirmand ca guvernarea are nevoie de un suflu proaspat pe care Alianta PNL-PD nu-l mai are la acest moment.
Tariceanu a declarat ca este o decizie pe care si-ar fi dorit sa nu o ia, pe care a incercat "din rasputeri" sa o evite, dar pe care acum trebuie sa si-o asume, in caz contrar riscand sa puna prioritatile europene si agenda romanilor in plan secundar.
El a opinat ca problema nu a fost la nivelul Guvernului, ci la Palatul Cotroceni. "Crizele au aparut si s-au tinut lant atunci cand interesele politice personale ale unui singur om s-au opus interesului national. Un om care a reusit de unul singur, pe fondul slabiciunii noastre, a liberalilor si a democratilor, sa dinamiteze o constructie politica solida cu valori comune. Din pacate, acest om este tocmai presedintele Romaniei. Acesta este adevarul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO