Politică

Tariceanu amana europenele si invita Partidul Democrat afara din Guvern

Tariceanu amana europenele si invita Partidul Democrat afara din Guvern

Calin Popescu-Tariceanu, premierul Romaniei

12.03.2007, 19:20 14

Premierul Calin Popescu-Tariceanu este asteptat sa anunte astazi amanarea alegerilor pentru Parlamentul European prevazute initial pentru 13 mai. El spune ca, daca PD nu este de acord cu aceasta solutie, nu are decat sa iasa de la guvernare.
Justificarea premierului pentru amanarea euroalegerilor: nu exista conditii politice pentru organizarea lor din cauza scandalurilor politice - cele doua referendumuri probabile, pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu (ceruta de opozitie) si pentru introducerea votului uninominal (dorit de seful statului).
PD sustine ca decizia de amanare a alegerilor este ilegala, intrucat ordonanta de urgenta care fixeaza alegerile europene la 13 mai (publicata in Monitorul Oficial 153 din 23 februarie a.c.) interzice suspendarea procedurilor de desfasurare a alegerilor. De asemenea, democratii, dar si PLD-ul lui Theodor Stolojan, au denuntat o presupusa intelegere dintre PNL si opozitie pentru amanarea alegerilor.
Potrivit criticilor premierului, acesta ar amana alegerile, pentru ca atat el, cat si opozitia se tem de scorul slab pe care l-ar obtine la alegerile din 13 mai.
Premierul a convocat pentru astazi o sedinta extraordinara de guvern in care va lua (dupa cum a anuntat) decizia amanarii alegerilor europene, decizie impotriva careia s-au manifestat deja partenerii PNL din Guvern - PD si UDMR. Presedintele Traian Basescu este asteptat sa participe la sedinta de astazi a Cabinetului si sa ceara alegeri la 13 mai, sedinta despre care ministrul liberal al sanatatii Eugen Nicolaescu spune: "Va fi tensionata".
In replica, PD a convocat, inaintea sedintei de guvern, Consiliul National de Coordonare (CNC) al Aliantei PNL-PD, invocand protocolul acestei constructii politice potrivit caruia deciziile in Guvern se iau prin consens, iar daca acest consens nu exista, atunci se intruneste CNC pentru a decide.
Insa premierul sustine ca nu va ceda impotrivirii democratilor (si a presedintelui) fata de amanarea alegerilor: "Ultima decizie in Guvern apartine primului-ministru. Membrii din Guvern ai PD trebuie sa ia o hotarare: ori sunt solidari cu premierul, ori pot face parte din opozitie".
Raspunsul PD venit din partea liderului partidului Emil Boc: "Suntem solidari cu programul de guvernare al Aliantei, dar nu cu orice decizie a primului-ministru care este ilegala.
In Guvern - potrivit procedurilor standard - deciziile nu se iau prin vot, ci prin consens. Ultimul cuvant apartine primului-ministru, drept urmare indiferent de opozitia anuntata a PD fata de amanarea alegerilor premierul poate decide singur si a anuntat ca va face acest lucru.
Miscarea este pe placul opozitiei. Ea a fost salutata de PSD, PRM si PC. PSD a lasat sa se inteleaga ca va renunta la anuntata motiune de cenzura impotriva Guvernului. PC care la inceputul lunii i-a dat un ultimatum premierului afirmand ca va inainta o motiune de cenzura daca pana pe 12 martie (astazi) nu va scoate PD de la guvernare nu a mai vorbit ieri despre acest lucru, dar a cerut din nou eliminarea democratilor din structura executiva.
Chiar si in cadrul unei sedinte de la finele saptamanii mai multi liberali intre care seful deputatilor PNL Crin Antonescu i-au cerut premierului asumarea unei guvernari monocolore.
Ieri, vicepresedintele liberal Ludovic Orban a supralicitat: "Atat eu, cat si colegii mei din PNL
ne-am saturat de galagia PD-ului, de conflictele iscate de ei care afecteaza stabilitatea politica a tarii, activitatea institutiilor, a Guvernului si chiar viata de zi cu zi a romanilor. PD-ul, ori revine la un comportament normal si respecta autoritatea premierului, daca nu, sa lase pe altii sa guverneze tara".
Dar cine sa guverneze stiind si asa ca guvernarea PNL-PD-UDMR nu are actualmente majoritate in Parlament? PSD sustine ca nu vrea sa intre la guvernare in cazul in care democratii pleaca. Vicepresedintele Cristian Diaconescu afirma: "Trebuie sa ne comportam responsabil", responsabilitate ce inseamna, in opinia sa, sprijin ca premierul sa-si rezolve problemele pe care le are.
Potrivit acestuia, nu exista din partea social-democratilor un termen de gratie acordat Guvernului, in ciuda faptului ca vicepresedintele Mihai Tanasescu anuntase saptamana trecuta o motiune de cenzura, daca premierul nu se prezinta intr-o saptamana in Parlament cu un guvern restructurat.
Ministrul sanatatii (PNL) Eugen Nicolaescu a afirmat ieri pentru ZF ca in viitor orice este posibil, inclusiv constituirea unui "guvern de uniune nationala", care sa guverneze pana la viitoarele alegeri din 2008.
Ipoteza iesirii de la guvernare in cazul amanarii alegerilor a fost examinata si intr-o sedinta a PD de la finele saptamanii. Democratii au convenit totusi sa ramana chiar daca alegerile se amana.
Potrivit unor surse din PD, citate ieri de Mediafax, fostul director al CURS Sebastian Lazaroiu le-a prezentat, sambata, liderilor democrati un sondaj comandat de PD, ale carui date arata ca amanarea alegerilor europene avantajeaza doar doua partide: PD si PNG.
Sondajele de opinie aparute in luna ianuarie si februarie (chiar daca variate) indica faptul ca principalul castig al alegerilor de la 13 mai ar fi PD cu scoruri ce variaza intre 28% (BCS) si 30% (IMAS).
PNL este creditat, de la un sondaj la altul, cu 16% (IMAS) - 7,2% (BCS), PSD 16% (IMAS) - 19,9% (BCS).
PRM are in sondaje un scor intre 7% si 11%, in vreme ce PNG ar castiga in jur de 11-12 procente. PC nu ar trece pragul electoral de 5%, in vreme ce UDMR isi conserva scorul traditional de 5-6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO