Politică

Tariceanu: Intentionez sa-mi duc mandatul pana la capat

Tariceanu: Intentionez sa-mi duc mandatul pana la capat

Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru: Am un program in baza caruia am fost numit prim-ministru, iar acest program politic intentionez sa-l duc la indeplinire.

24.05.2007, 20:10 17

Seful Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu, a facut ieri prima declaratie legata de ipoteza revenirii PSD la guvernare, afirmand ca intentioneaza sa duca la capat programul in baza caruia i-a fost incredintat mandatul de prim-ministru.
"PSD-ul are la dispozitie diverse optiuni pe care nu are decat sa si le exercite. Acesta este raspunsul pe care il dau. In rest, eu va pot spune ca am un program in baza caruia am fost numit prim-ministru si in baza caruia Guvernul actual functioneaza, iar acest program politic intentionez sa-l duc la indeplinire. Daca Parlamentul va considera pe anumite chestiuni ca nu poate sa acorde sprijinul si doreste sa dea un vot de neincredere, este oricand liber sa o faca", a spus Tariceanu.
Liderul PSD, Mircea Geoana, s-a intalnit ieri cu cativa dintre vicepresedintii partidului unul dintre subiectele de pe agenda fiind definitivarea programului alternativ de guvernare si a ofertei electorale.
Potrivit unor surse din partid, social-democratii - care se pregatesc intens pentru revenirea la guvernare - nu vor elimina cota unica de impozitare, daca va ajunge sa conduca Guvernul.
"Nu cred ca se va pune problema renuntarii la cota unica de impozitate, cel putin pana la alegerile din 2008. Timpul este prea scurt. Programul nostru va cuprinde patru-cinci prioritati majore", au declarat pentru ZF surse din PSD. Aceste prioritati si programul de guvernare vor fi definitivate in saptamanile urmatoare.
PSD va incepe saptamana viitoare negocierile cu celelalte partide pentru formarea unei majoritati parlamentare.
Surse din PSD afirma ca social-democratii nu vor reveni la guvernare decat daca vor fi desemnati sa conduca Guvernul, adica primul-ministru sa provina din randurile lor.
Altminteri ar fi dispusi, spun ei, chiar si pentru alegeri anticipate. Acest lucru este greu de presupus cata vreme doar PD doreste anticipate, celelalte partide fiind cotate cu scoruri mici in sondaje (in jur de 20-24% in cazul PSD).
De altfel, ieri PD a revenit la ideea anticipatelor, liderul partidului, Emil Boc, afirmand ca acestea ar putea fi organizate simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, in toamna.
Potrivit lui Boc, dupa anticipate pivotul viitoarei guvernari trebuie sa fie PD si PLD (partidul lui Theodor Stolojan). Boc a revenit asupra unor declaratii ale sale, e adevarat echivoce, afirmand ca in acest moment orice forma de guvernarnare PD-PSD este exclusa.
"PSD trebuie sa-si caute parteneri de guvernare in alta parte si nu la PD", a sustinut Boc. Cu doar doua zile inainte, el afirmase ca statutul PD ar putea fi modificat astfel incat interdictia explicita din documentul de colaborare a democratilor cu PSD sa fie eliminata. Unul dintre liderii PLD, Valeriu Stoica, se indoieste de reusita demersului pentru formarea unei majoritati PD-PSD, el afirmand ca aceasta ar fi impotriva vointei electoratului.
Social-democratii examineaza mai multe ipoteze de guvernare: o majoritate parlamentara constituita in jurul lor la care sa participe PD, o majoritate la care sa participe PNL sau un guvern de uniune nationala. In toate aceste ipoteze PSD doreste sa detina functia de prim-ministru.
Preluarea conducerii Guvernului de catre PSD este posibila in doua situatii: fie actualul Guvern demisioneaza, fie este demis printr-o motiune de cenzura. In ambele situatii, potrivit Constitutiei, seful statului desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru din randul partidelor parlamentare - ceea ce presupune, pentru confirmarea ipotezei, ca acesta sa provina din PSD.
In 10 zile de la desemnare, candidatul trebuie sa prezinte Parlamentului programul de guvernare si echipa. Parlamentul aproba sau respinge programul, insa in acest ultim caz anticipatele vor putea cu greu sa mai fie evitate.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, declarase marti ca, in acest moment, Tariceanu este practic suspendat, intrucat nu are o sustinere explicita a Parlamentului: "Astazi avem un guvern minoritar care nu are o intelegere transparenta si explicita cu Parlamentul pentru a fi sustinut".
Conducerea PNL urma sa se intruneasca aseara pentru a examina noua situatie, dupa ce luni liberalii stabilisera ca vor ramane la guvernare chiar daca au suferit un esec la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO