Politică

Tariceanu o acuza pe Macovei si il ameninta voalat pe Blaga

Tariceanu o acuza pe Macovei si il ameninta voalat pe Blaga

Eugen Nicolaescu (dr.) cere demisia lui Macovei si Blaga. Tariceanu se mai gandeste

16.03.2007, 21:10 15

Premierul Calin Popescu-Tariceanu il acuza pe ministrul justitiei Monica Macovei ca modifica legi dupa ce ele sunt aprobate de guvern si afirma ca ar putea deschide o ancheta impotriva ministrului de interne Vasile Blaga, in urma unor acuzatii care i-au fost aduse acestuia de fosti oficiali ai ministerului.
Declaratiile premierului au fost facute ieri la cateva ore dupa ce mai multi demnitari liberali au cerut demisia celor doi ministri ai PD sau revocarea lor de catre premier. Presedintele Traian Basescu a invitat pentru marti partidele la consultari, afirmand ca doreste sa medieze si sa calmeze conflictul politic.
Acuzand-o pe Macovei, premierul a luat apararea ministrului liberal Radu Stroe care conduce Secretariatul General al Guvernului si care miercuri a avut o disputa in sedinta de guvern cu ministrul justitiei tocmai pe tema circuitului legilor.
Macovei spusese anterior ca ordonanta de amanare a alegerilor europene a fost publicata in Monitorul Oficial fara a avea avizele si semnaturile necesare (de la Justitie si Interne), ceea ce pune probleme de legalitate. Vinovatul gasit de Macovei: Radu Stroe, care a trimis ordonanta la Monitorul Oficial. Aparandu-l pe Stroe, premierul a afirmat ca nu este pentru prima data cand Macovei face "acuzatii fara niciun fel de justificare". Mai mult, a spus el, Macovei este singurul ministru care a modificat legi fara stirea Guvernului. Primul-ministru sustine ca Macovei a schimbat legea pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (legea de control a averilor demnitarilor). Potrivit premierului, legea a fost aprobata de Guvern - permitandu-i-se ministrului justitiei ca, ulterior, sa aduca cateva modificari tehnice -, dar Macovei a modificat legea in punctele esentiale, care nu fusesera aprobate in sedinta Cabinetului. Observatiile premierului au venit dupa ce mai multi demnitari ai PNL au cerut miercuri si ieri demisia ministrilor Macovei si Blaga - este vorba despre vicepresedintii Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu si Ludovic Orban.
Potrivit unor informatii vehiculate vreme de mai multe zile, liberalii doresc sa forteze PD sa paraseasca guvernul, primul pas fiind indepartarea lui Blaga si a lui Macovei.
Premierul a luat pozitie si fata de acuzatiile pe care fostul sef al directiei anticoruptie din Ministerul de Interne, Marian Santion, i le-a adus ministrului Blaga. Potrivit acestor acuzatii, Blaga ar fi facut presiuni pentru oprirea unei anchete care se desfasura la nivelul ministerului. Declaratia premierului: "sunt foarte ingrijorat".
El spune ca ar putea decide deschiderea unei anchete, prin corpul sau de control, condus de liberalul Cristian David.
Premierul a refuzat, in schimb, sa comenteze un ultimatum care i-a fost dat de seful PD Emil Boc in care era somat sa spuna repede ce are de gand. "Nu merita comentat", a afirmat premierul. Boc sustinuse ca incercarea de eliminare a ministrilor PD "unul cate unul" nu are sorti de izbanda. Ministrul transporturilor Radu Berceanu a declarat ieri ca PD nu va iesi de la guvernare, in ciuda presiunilor liberalilor.
Administratia prezidentiala a anuntat ieri ca invita saptamana viitoare partidele la consultari pentru calmarea spiritelor, lucru calificat de PNL drept "o perfidie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO