Politică

USL apelează la garda veche: Ecaterina Andronescu la Educaţie şi Puiu Haşotti la Cultură

USL apelează la garda veche: Ecaterina Andronescu la Educaţie şi Puiu Haşotti la Cultură

Autor: Iulian Anghel

21.06.2012, 00:06 360

La o lună şi jumătate de la instalare, guvernul Ponta are deja două figuri noi în echipă - Ecaterina Andro­nescu (propusă pentru por­tofoliul Educaţiei) şi Puiu Haşotti (propus la Cultură).

Ambele nominalizări au fost forţate de scandaluri publice. Astfel de scan­da­luri au privit trecutul unor oameni propuşi în cabinet sau ajunşi aici şi au început chiar din prima zi de viaţă a noului executiv: sunt două nume care nu au mai ajuns în guvern (Victor Alistar şi Corina Dumitrescu), în vreme ce alţi doi miniştri au fost obligaţi să demisioneze.

Premierul Victor Ponta afirmă, cu orice ocazie, că este cel mai tânăr premier din Uniunea Europeană, dar cele două figuri pe care le-a promovat marţi vin din istoria politicii.

Ecaterina Andronescu este deja la al treilea mandat de ministru al educaţiei. Pe primul nu şi l-a dus la capăt (a durat din 2000 până în 2003) fiind înlocuită de fostul premier Adrian Năstase. Al doilea a durat nouă luni, între ianuarie şi septem­brie 1999, atât cât PSD s-a aflat la gu­vernare alături de PDL.

Andronescu îl înlocuieşte pe Ioan Mang (a doua propunere pentru acest fotoliu după ce Corina Dumitrescu nu a mai putut fi numită în funcţie din cauza unui plagiat de care este acuzată). Mang a demisionat, la mijlocul lui mai, în urma unui plagiat dovedit.

Andronescu nu a putut fi adusă în echipa guvernamentală de la început, întrucât avea un proces pe rol cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru un conflict de interese (este acuzată de ANI că, în 2009, pe când era ministru al educaţiei a fost şi manager în cadrul unui proiect POSDRU, ceea ce nu ar fi legal). Ea a câştigat la Curtea de Apel procesul cu ANI, dar situaţia nu este pe deplin lămurită întrucât procesul continuă, fiind acum la instanţa supremă.

Dacă Andronescu ar pierde aici, ar avea soarta lui Mircea Diaconu, obligat să demi­sio­neze marţi după ce Înalta Curte de Casaţie a stabilit că el s-a aflat în stare de incompa­tibilitate (a fost şi senator şi director al Teatrului Nottara, în acelaşi timp). Aşa a ajuns Puiu Haşotti ministru al culturii.

Haşotti nu şi-a început mandatul chiar cu dreptul pentru că presa care a dorit să ştie cine este a descoperit o serie de greşeli în CV-ul lui.

Haşotti este lider al senatorilor liberali şi vicepreşedinte al PNL. El a fost deputat în legislaturile 1996-2000 şi 2000-2004, iar din 2004 este senator. Între 1976-1996 a fost, pe rând, muzeograf, muzeograf principal, cercetător principal.

În perioada 1990-1995, el a fost consilier la Inspectoratul Judeţean pentru Cultură Constanţa. Din 1990 este şi lector şi conferenţiar la Facultatea de Istorie a Universităţii Ovidius din Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO