Politică

Voronin: "Romanii s-au legat cu dracul ca sa ocupe Basarabia"

Voronin: "Romanii s-au legat cu dracul ca sa ocupe Basarabia"

Relatiile dintre Voronin si Basescu, care incepusera bine, s-au deteriorat rapid in ultimul an

27.08.2007, 18:03 17

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat, la finele saptamanii, ca Republica Moldova nu a promis Romaniei deschiderea de consulate la Cahul si la Balti si a acuzat Bucurestiul ca plateste anumite persoane pentru a sustine ideea unirii cu Romania.
"Autoritatile romane ii platesc pentru ca ei sa promoveze acest unionism, pe diferite cai. Ei (romanii - n. red.), la vremea lor, s-au legat cu dracul, cu diavolul, ca sa ocupe teritoriul nostru, Basarabia, cum spun ei. S-au legat cu Hitler, cu Stalin, cu cine vrei, doar ca sa-si atinga scopul", a spus Voronin intr-o emisiune tv.
Afirmatiile lui Voronin au aparut la o saptamana dupa ce administratia de la Chisinau a acuzat ca un diplomat cu rang inalt din cadrul Ambasadei Romaniei in Republica Moldova lua mita pentru acordarea frauduloasa de vize cetatenilor moldoveni. Ar fi vorba, potrivit oficiosului Moldova Suverana, despre Alexandru Rus, seful sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau, care, intre timp, a fost rechemat in tara.
Fata de aceste acuzatii, presedintele Traian Basescu a reactionat dur: "Acuzatiile reprezinta ultima agresiune orchestrata la adresa Romaniei".
Declaratiile lui Voronin mai intervin si pe un alt fond, cel al unor informatii aparute in presa de peste Prut (neconfirmate oficial, dar nici dezmintite) potrivit carora seful statului moldovean s-ar fi inteles cu presedintele rus, Vladimir Putin, pentru un plan de federalizare a Republicii Moldova, intelegere care ar presupune pastrarea bazelor armatei ruse in Transnistria, adica in coasta Uniunii Europene.
De altfel, Basescu a facut referire la aceasta presupusa intelegere atunci cand s-a referit la disputa vizelor.
Potrivit lui Voronin, Republica Moldova nu a promis niciodata Romaniei ca va deschide consulate la Cahul si la Balti. Liderul de la Chisinau a sustinut ca in timpul intalnirii pe care a avut-o la 16 ianuarie 2007 cu presedintele roman, Traian Basescu, a spus doar ca va examina aceasta posibilitate.
"Lasa sa ridice toate inregistrarile TV, toate casetele. Nimeni nu a promis nimanui nimic. A fost pusa o intrebare si cand este pusa la nivelul a doi presedinti, unul dintre ei trebuie sa spuna: 'Da, noi examinam si analizam aceasta problema.'. 'Examinam' si 'analizam' nu inseamna neaparat 'solutionam'. Si, uite asa, totul se ia, se intoarce si se spune o minciuna", a declarat Voronin.
Aceste afirmatii contrazic insa declaratiile facute de Vladimir Voronin in ianuarie, dupa intrevederea cu Traian Basescu. Voronin a declarat la acea data: "Am hotarat in regim temporar, urgent, sa deschid doua birouri consulare romanesti, la Balti si la Cahul, care pana se rezolva problema vor activa in aceste doua localitati".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO