Politică

Vosganian: Sunt ministru 100% în viitorul guvern

Vosganian: Sunt ministru 100% în viitorul guvern

Autor: Iulian Anghel

25.11.2012, 13:20 746

Varujan Vosganian (54 de ani), ministru al economiei şi finanţelor (aprilie 2007 - decembrie 2008) în guvernul Tăriceanu dă astăzi asigurări pe blogul său că va fi ministru 100% în următorul guvern, promisiune pe care ar fi primit-o din partea liderului PNL Crin Antonescu.

“În ziua de vineri, 23 noiembrie 2012, în timpul unei întruniri publice ce a avut loc în Aula Bibliotecii Universitare din Iaşi, Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că prezenţa mea în viitorul Guvern, la propunerea sa, este previzibilă într-o proporţie de 99%. Întrebat de jurnalişti de ce nu 100%, răspunsul domniei sale, dat fiind că nu mă găseam la Iaşi în momentele acelea, a fost “Încă n-am apucat să-l întreb. În legătură cu speculaţiile apărute în presă privind acest procent – care, altminteri are aspiraţia sa către perfecţiune, precum cubul ciobit din poemul lui Nichita Stănescu – precizez că, scurt timp după aceea, între mine şi Crin Antonescu a avut loc un schimb de mesaje prin care i-am mulţumit pentru cuvintele spuse la adresa mea, ceea ce a adăugat acel 1% care lipsea”, precizează Vosganian pe blogul său.

Vineri Crin Antonescu a declarat că îi va propune ca Relu Fenechiu şi Varujan Vosganian să facă parte din viitorul cabinet al lui Victor Ponta, după alegerile din 9 decembrie. Despre Fenechiu el a susţinut că va fi ministru în proporţie de 100%, iar despre Vosganian că va prinde un fotoliu similar în proporţie de 99%.

Vosganian a condus Ministerul Economiei şi Finanţelor într-o perioadă de boom a economiei, dar a gestionat finanţele ţării şi în a doua parte a lui 2008 când criza s-a instalat în România.

În 2008, economia a crescut cu 7,1%, dar deficitul bugetar s-a adâncit sărind de 5% din PIB.

Viitorul guvern al lui Emil Boc a acuzat guvernarea liberală că a cheltuit banii din privatizarea BCR – peste 2 mld. euro – pentru a acoperi deficitul şi a plăti salariile şi pensiile. Vosganian s-a apărat afirmând că randamentele la titlurile de stat ajunseseră prea sus (în jur de 16% la lei – n.n.) ceea ce a făcut aproape de neconceput orice ieşire a Finanţelor pe pieţe. Aşadar, Finanţele au luat bani din privatizarea BCR urmând să se împrumute şi să-i pună la loc când dobânzile vor mai scădea. Nu s-a întâmplat niciodată acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO