Politică

Zidul israelian de securitate provoaca noi diviziuni la ONU

22.07.2004, 00:00 9

Intarirea rolului ONU, separarea atributiilor intre Organizatia Natiunilor Unite si organizatiile regionale din domeniul securitatii reprezinta  modalitatea de a opri conflictele militare din lume. Acesta este viziunea Romaniei si ea va fi urmata cu obstinatie in timpul mandatului de membru nepermanent al Consiliului de Securitate, a spus premierul Adrian Nastase. Premierul roman a prezidat mari sedinta Consiliului, condus in aceasta luna de Romania.
 Romania a preluat la 1 iulie presedintia Consiliului de Securitate a ONU intr-un moment de mari tensiuni pe scena lumii. Membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru inca un an si jumatate de acum incolo, Romania este obligata sa dea dovada de multa abilitate in politica externa. Pare un dans pe sarma intre poli de putere care incearca sa-si intareasca pozitia.
Este vorba, in primul rand, de Statele Unite si aliatii ei - intre care Marea Britanie si Israelul - si o parte a membrilor Uniunii Europene, "vechea Europa". Disputele legate de razboiul din Irak nu au disparut, dimpotriva, gasesc teren fertil in alte colturi de lume. Ultima disputa s-a mutat in Orientul Mijlociu.
Sustinerea pentru americani in razboiul din Irak sau in problema Curtii Penale Internationale a pus Romania intr-o situatie delicata in ochii Uniunii Europene. Cu chiu cu vai si dupa multe explicatii apele s-au linistit, dar norii nu s-au risipit.
Un episod tensionat si relevant, in acelasi timp, s-a consumat marti seara, de acesta data, in Adunarea Generala a ONU.  Membrii Adunarii Generale au adoptat o rezolutuie care prin care cere Israelului sa respecte avizul Curtii Internationale de Justitie de la Haga, referitor la linia de securitate pe care statul evreu o construieste in jurul teritoriilor palestiniene. Curtea recomadase saptamana trecuta daramarea zidului. A fost un vot zdrobitor in favoarea rezulutiei - 150 de voturi pentru sase impotriva si zece abtineri. Vechile diviziuni au reaparut la scena deschisa. SUA si Australia au fost de partea Israelului. Membrii UE au votat pentru distrugerea zidului, lucru care a produs protestul viu al statului evreu. Principalul vinovat pentru votul dat de UE este, in opinia Israelului, Franta, - tinta criticilor americane multa vreme - care i-ar fi convins pe ceilalti membri. Israelienii, au acuzat Franta "ca s-a comportat rusinos fiind de partea prietenilor sai palestinieni". In orice caz, Israelul nu va respecta rezolutia, a anuntat cabinetul Sharon. Romania a votat si ea alaturi de UE, lucru ce pare a indica o incercare de armonizare a pozitiilor cu Uniunea, intr-o perioada cruciala pentru negocierile de aderare. Nu este totusi o lepadare de America, in orice caz nu in acest moment, intrucat rezolutia Adunarii Generale nu este obligatorie. Este obligatorie insa o eventuala rezolutie a Consiliului de Securitate, care ar putea fi supusa la vot in toamna. Votul Romaniei, intre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, va fi vanat de ambele tabere, si abia atunci alegerea va fi dificila.
La sediul ONU din New York premierul Adrian Nastase a pledat pentru "multilateralism" in rezolvarea conflictelor - adica exact ceea ce americanii au abandonat in razoiul irakian. A pledat pentru intarirea rolului ONU. Adica exact ce doreste Franta a carui princial repros la adresa politicii SUA este ca actioneaza in afara mandatului Natiunilor Unite.
Aseara Nastase a fost invitat la Casa Alba de George W. Bush. Intre subiectele aflate pe agenda s-a aflat situatia de la ONU, situatia din Irak si Afganistan. Un comunicat al Casei Albe spune ca Romania este "un aliat solid al Statelor Unite" alaturi de care contribuie la reglementarea situatiei din Irak. Bush vrea sa se asigure ca acest sprijin nu va slabi.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO