Prima pagina

Al doilea guvern Tariceanu se clatina dupa referendum

23.05.2007, 19:12 14

Dupa nici doua luni de la instalarea in functie Guvernul Tariceanu II isi vede zilele numarate. In urma esecului suferit la referendumul privind demiterea lui Traian Basescu PSD s-a hotarat sa-si schimbe strategia si a decis ieri, de principiu, ca este cazul sa revina la guvernare si revendica, deocamdata neoficial, fotoliul de prim-ministru care i-ar putea reveni clujeanului Ioan Rus, fost ministru de interne in guvernul Nastase. Acesta a propus ieri, potrivit unor surse din partid, un guvern PSD-PD, sustinut de alte partide.
Situatia este complicata pentru ca, potrivit configuratiei actuale a Parlamentului, o majoritate parlamentara care sa sustina guvernul nu este posibila fara PSD. In acelasi timp, PSD nu poate forma singur guvernul.
In PSD este examinata si ipoteza formarii unui guvern alaturi de PNL, dar multi dintre social-democrati doresc sa le dea o lectie liberalilor, pe care ii acuza de esecul de proportii suferit de partidele antiprezidentiale la referendumul de sambata. Surse din PD spun ca o colaborare cu PNL nu mai este posibila: "Cu PNL, niciodata. Stam linistiti ca se ingroapa singur".
Aceleasi surse spun ca democratii sunt ingrijorati de caderea PSD si de lipsa unui partid puternic la stanga spectrului politic intrucat intr-o atare ipoteza nu ar mai exista posibilitati de negociere cu aceasta zona, pentru viitor.
Declaratii de apropiere de PSD au facut ieri mai multi democrati. Liderul PD, Emil Boc, nu a exclus o negociere cu PSD, lucru refuzat constant in ultimii ani.
Vasile Blaga, fost ministru de interne in cabinetul Tariceanu I si apropiat al lui Ioan Rus (ambii sunt din Cluj), a afirmat ca PD va vota impotriva oricarui guvern din care nu face parte.
Liderul PD Emil Boc a mai vorbit de alegeri anticipate, lasand sa se inteleaga ca acestea trebuie gestionate de un guvern de uniune nationala, iar liderul PC Dan Voiculescu s-a declarat partizanul unei motiuni de cenzura impotriva guvernului si a organizarii anticipatelor. Pe parcursul intregii zile de ieri liberalii au fost in defensiva.
Cele mai multe declaratii ale lor au sunat in felul urmator: daca PSD revendica guvernarea ne retragem in opozitie. Toate scenariile converg spre ipoteza ca Guvernul, in actuala formula, nu va mai rezista mult pentru ca in toate situatiile - guvern PNL-PSD, PSD-PD, guvern de uniune nationala - structura Cabinetului va fi modificata, ceea ce va impune un vot de investitura din partea Parlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO