Prima pagina

BNR vrea sa taie elanul creditarii in valuta

09.08.2004, 00:00 14



Vestea buna: Banca Nationala a operat o noua reducere a dobanzii de interventie, ceea ce ar putea duce la o usoara scadere a dobanzii la credite. Vestea rea: BNR a ridicat rata rezervei minime obligatorii la valuta, care ar avea ca efect ridicarea dobanzilor la valuta de catre banci.



BNR a operat o reducere cu 0,75 puncte procentuale a dobanzii de interventie, astfel incat aceasta a ajuns la 19,25%. "In sedinta sa din 5 august Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, analizand ansamblul evolutiei macroeconomice, a decis scaderea cu 0,75 procente procentuale a ratei dobanzii de interventie pentru a reflecta continuarea procesului de reducere a inflatiei. Banca Nationala va mentine conduita prudenta a politicii monetare in vederea asigurarii si in perspectiva a echilibrelor macroeconomice. De asemenea, Consiliul de Administratie a hotarat majorarea la 30% a ratei rezervelor minime obligatorii aferente depozitelor in valuta, in scopul stimularii intermedierii financiare in moneda nationala, precum si al gestionarii adecvate a riscurilor la nivelul sistemului institutiilor de credit", a anuntat BNR.



Dobanda de interventie reprezinta rata la care atrage BNR depozite de la banci. Aceasta este cea de a treia reducere a dobanzii operata de BNR in decurs de doua luni.



De fiecare data, anuntul BNR de reducere a dobanzii a fost precedat de o declaratie a ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, pe tema necesitatii scaderii ratelor, avand in vedere rezultatele in privinta reducerii inflatiei. Inflatia se situeaza in acest moment intre 0,3% - 0,6% pe luna, ceea ce inseamna o inflatie anuala de 3,6% - 7,2%. In schimb, dobanzile la lei se mentin la un nivel destul de ridicat, ceea ce arata ca in economie mai sunt dezechilibre. Bancile ofera intre 12-16% pe an la depozite si dau credite cu 20-35% pe an. Este putin probabil ca bancile sa ofere o reducere vizibila a dobanzilor la credite, iar daca o vor opera, scaderea se va inscrie intre 0,5 - 1 puncte procentuale. Probabil ca si la depozite se va opera o reducere usoara in acelasi interval.



Dobanzile mari la lei si stabilitatea cursului euro si dolarului fata de moneda nationala au facut ca firmele si persoanele fizice sa prefere sa ia credite in valuta, intrucat este mult mai rentabil, aproape la jumatate.



Acum BNR, prin ridicarea rezervelor minime obligatorii in valuta (suma ce trebuie depusa in valuta de catre banci la BNR ca procent din totalitatea sumelor in valuta atrase) incearca sa tempereze majorarea creditului in euro si dolari. La sfarsitul lunii mai, 42% din totalitatea creditelor au fost acordate in euro si 28,7% in dolari. In schimb, in lei au fost date numai 28,6%. Fata de decembrie 2003, ponderea creditelor care au la baza euro a crescut cu patru puncte procentuale, iar la lei a scazut usor.



"Deocamdata nu am luat nici o deciziein privinta dobanzilor. Bineinteles ca ne uitam cu atentie la ce face Banca Nationala. Probabil ca peste o staptamana vom lua o decizie. Cu siguranta vom opera anumite miscari de dobanda, dar ele nu vor fi semnificative", a spus Sorin Popa, vicepresedinte al BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata.



El spune ca la lei se va opera o usoara reducere atat la depozite, cat si la credite, iar la valuta va interveni o usoara crestere in linie cu miscarea operata de BNR. "Eu cred ca BNR a luat o decizie inteleapta in privinta cresterii rezervei minime obligatorii la valuta. Numai printr-o astfel de masura se poate tempera cresterea creditelor in valuta", mentioneaza Popa.



Alti bancheri nu sunt de aceeasi parere. "Este o lovitura directa si grea pentru bancile cu pasive in valuta cum sunt reprezentantele bancilor straine. La Asociatia Romana a Bancilor s-a pus problema reducerii ratei rezervelor minime obligatorii la valuta. Nu ma asteptam la aceasta masura, care cred ca se va reflecta la nivelul dobanzilor la credite (n.r. - vor creste)", spune Nicolaie Hoanta, presedintele Bancii Comerciale Carpatica. El spune ca banca pe care o conduce va adopta o politica prudenta, asteptand reactia celorlalte banci, in special in ceea ce priveste rata dobanzii platita la depozite. "Vom merge in continuare cu prudenta, intrucat consider ca aceste semnale sunt de natura politico-economica", a spus Hoanta.



"Experienta anterioara arata ca firesc ar fi ca o asemenea masura (ridicarea rezervelor minime obligatorii la valuta) sa aiba ca efect scumpirea creditelor in valuta si asta in urma majorarii costurilor pe care bancile le au pe partea de valuta. Cred ca o crestere de pana la 0,5 puncte procentuale ar fi justificata. Pe de alta parte, cred ca acum, dupa cea de a treia reducere a dobanzii de interventie la lei, in mai putin de doua luni, am putea asista si la o scadere mai evidenta a ratelor la imprumuturile in lei. Probail ca in urmatoarle saptamani finantarile in moenda nationala ar putea sa fie mai ieftine, pe medie cu pana la un punct procentual. Oricum, asteptarile nu ar trebui sa fie foarte mari, pentru ca, practic, referindu-ne la nivelul dobanzii de interventie, de-abia acum ne-am intors la nivelul din octombrie anul trecut", spune Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca Pentru Locuinte.



Daca se va confirma trendul de reducere a inflatiei, precum si sustenabilitatea acestui proces, probabil ca spre sfarsitul anului dobanda de interventie a BNR va ajunge la 17-18%. Dobanzile la depozite s-ar putea situa intre 12-14%, iar dobanzile la credite intre 20-28%.



Pe de alta parte, daca stabilitatea euro si a dolarului se va mentine, asa cum se prognozeaza, tot este mai rentabil sa iei imprumuturi in valuta.



O depreciere semnificativa a cursului monedei nationale fata de euro si dolar este putin probabila, avand in vedere intrarile mari de valuta si necesitatea folosirii cursului de schimb ca ancora pentru reducerea inflatiei. Se va putea vorbi de o egalizare intre creditul in lei si creditul in valuta atunci cand dobanzile la lei vor cobori spre 14-16%. Iar acest lucru se va petrece in 2006.
liviu.chiru@zf.ro ; cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO