Prima pagina

BRD: Nu vedem cum am putea fi ajunsi din urma

06.08.2004, 00:00 11



Sorin Popa, vicepresedinte al BRD-Group Societe Generale crede ca este putin probabil ca banca sa-si piarda locul doi pe piata, in ciuda faptului ca Raiffeisen vine puternic din urma.



"Daca nu vom fi pe locul intai, sigur vom ramane pe locul doi. Noi avem o crestere organica, sanatoasa. Ne dezvoltam asa cum ne-am propus. Nu vad cum am putea fi ajunsi din urma", a spus Sorin Popa.



Saptamana trecuta Herbert Stepic, presedinte al Raiffeisen International, a afirmat ca este convins ca in prima parte a lui 2005 Raiffeisen Bank Romania va intrece BRD, avand in vedere rezultatele din primul semestru.



La finalul anului trecut, BRD avea o cota de piata din punct de vedere al activelor de 13,4% cu 1,9 miliarde de euro, iar Raiffeisen detinea 7%, cu active de 1 miliard de euro. Pe primul loc se afla BCR, cu o cota de 30,8% si active bilantiere de 4,3 miliarde de euro.



Herbert Stepic a anuntat ca Raiffeisen este pregatita sa participe la privatizarea CEC, institutie care detinea la finele anului trecut active bilantiere de 980 milioane de euro, cu o cota de piata de 6,7%. CEC se afla pe locul patru.



"CEC este un mamut care trebuie restructurat si nu este asa usor. Este adevarat ca are o anumita clientela, dar aceasta are venituri mici. Vor trece ani ca sa pui CEC pe picioare. Deocamdata Raiffeisen nu a castigat privatizarea la CEC. Nici chiar pe acest format (n.r. - daca vor castiga privatizarea) nu vor reusi sa se apropie de BRD", spune oficialul BRD.



Cele doua banci vor prezenta in urmatoarele saptamani rezultatele financiare pe primul semestru.



"Rezultatele sunt mai mult decat incurajante. Suntem peste buget", spune Sorin Popa.



Anul trecut, BRD a avut un profit net de 62,7 milioane de euro, in timp ce Raiffeisen a avut un profit net de 5,1 milioane de euro.



"Cand discutam despre cote trebuie sa discutam nu numai despre active, ci si despre profit sau veniturile bancare. Trebuie sa discutam in primul rand despre rentabilitate", a mentionat Popa.



La Bursa, capitalizarea BRD se ridica la 933 milioane de euro (1,12 miliarde dolari) la un pret de 27.000 pe actiune, inchiderea de ieri. Actiunile Raiffeisen Bank Romania nu se tranzactioneaza.



BRD a fost privatizata in 1998, cand grupul francez Societe General a achizitionat pachetul de 51%. Raiffeisen a cumparat Banca Agricola in 2001, institutie care era la un pas de faliment, dupa ce inregistrase pierderi mari din credite neperformante. Cele doua grupuri financiare internationale au investit puternic in bancile achizitionate pentru a le restructura si a le informatiza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO