Prima pagina

Capcana investitiilor in valuta, in suplimentul ZF Asigurari 2005

29.03.2005, 00:00 23


Nici unul din fondurile de investitii unit-linked denominate in euro sau dolari, administrate de companiile de asigurari nu a avut in ultimii doi ani randamente in lei mai bune decat cele oferite de un simplu depozit bancar in lei, arata o analiza care va fi publicata maine in suplimentul "Asigurari 2005" al Ziarului Financiar.


Mai mult, jumatate din aceste fonduri nu au acoperit nici macar inflatia intre ianuarie 2003 si ianuarie 2005. Cauza este intarirea leului fata de euro si dolar, dar si randamentul destul de slab al pietelor financiare externe in aceasta perioada.


In cazul programelor de investitii unit-linked, riscul investitional apartine clientului. In schimb, el are dreptul de a vinde din unitatile de fonduri sau de a cumpara unitati de fonduri oricand, exact ca in cazul unor unitati de fonduri mutuale.


Politele unit-linked, adica politele de asigurari de viata legate de investitii, un instrument financiar destul de nou si complicat pentru piata romaneasca, au fost puternic promovate ca un mijloc de investire pe termen lung de catre companiile de asigurari.


In lipsa fondurilor de pensii private, asiguratorii au impus pe piata produse de asigurari de viata modificate astfel incat sa functioneze aproape ca niste produse de pensii private, pe care le-au si numit ca atare.


Companiile de asigurari explica evolutia mai slaba a fondurilor decat depozitele bancare prin perioada scurta de raportare. Astfel de investitii sunt recomandate pe perioade lungi de timp, de trei, cinci sau sapte ani, in functie de instrumentele financiare in care s-a investit, afirma companiile. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO