Prima pagina

Cat te costa sa faci profit din pomicultura?

Cat te costa sa faci profit din pomicultura?
25.07.2008, 15:56 72

Sa ai o livada sau o gradina in care ai plantat pomi fructiferi nu inseamna doar un weekend de liniste dupa o saptamana agitata intr-un oras poluat. Inseamna profit, daca pe langa prezenta proprietarului asezat comod intr-un sezlong, mai sunt investite anual cateva mii de euro in intretinere si productie. Noua tendinta in materie este pomicultura performanta, asa cum se practica in Vest. Astfel de plantatii au o calitate superioara, dar se realizeaza si o densitate mare la hectar.
Romania se confrunta cu mai multe dezavantaje care o plaseaza in inferioritate in lupta cu tarile din Vest care produc fructe pentru piata externa. Principalul inconvenient este varsta inaintata a plantatiilor, ceea ce conduce la un potential in scadere. Singura alternativa ramasa in picioare este infiintarea plantatiior noi si dotarea cu sisteme ultraperformante cu densitate mare la hectar.
"In acest sens plantatia intra pe rod din al doilea an, iar in anii trei si patru ajunge sa produca intre 30 de tone si 60 de tone la hectar", explica Emil Farago, care adminstreaza livezi de mar, cires si prun prin intermediul Pomicola Batos din zona Reghin.
Cititi mai mult aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO