Prima pagina

Integrarea in UE: 1 ianuarie 2007, fara clauze de salvgardare

22.09.2006, 19:59 26

UE a renuntat la intentia de a impune Romaniei si Bulgariei clauze de salvgardare sectoriale pentru integrarea la 1 ianuarie 2007, potrivit raportului Comisiei Europene care va fi publicat la 26 septembrie.
Raportul va mentiona ca Romania si Bulgaria vor fi integrate la 1 ianuarie 2007, urmand ca eventuale penalitati sa fie aplicate incepand cu semestrul al II-lea al anului 2007 si nu din ziua integrarii, cum avansau pana in prezent oficialii UE, au precizat pentru ZF surse de la Bruxelles.
Documentul care va fi publicat saptamana viitoare elimina traditionalele stegulete (rosii, galbene, verzi), inlocuindu-le cu formule lingvistice ciudate - este vorba despre asa-numitele "masuri de acompaniament (accompaning measures). De asemenea, termenul atat de frecvent intalnit in rapoartele Comisiei, cel de "monitorizare", va fi inlocuit cu unul nou, "parteneriat si verificare". Documentul va mentiona ca, la finele primului trimestru al anului 2007, Comisia Europeana va elabora un nou raport in care va stabili daca "conditionalitatile" - cum aratam mai sus ca vor fi numite "masuri de acompaniament" - care vor fi mentionate in raportul din 26 septembrie sunt indeplinite sau nu.
Asadar, va exista un ragaz de sase luni, dupa 1 ianuarie 2007 pentru ca Romania si Bulgaria sa rezolve problemele care vor fi semnalate in raportul din 26 septembrie. Daca aceste probleme nu vor fi rezolvate, Comisia nu va apela, totusi, la clauzele de salvgardare, ci la legislatia comunitara (acquis-ul comunitar, aplicabil tuturor tarilor membre UE) pentru a penaliza cele doua tari, potrivit surselor citate.
Clauzele de salvgardare sectoriale sunt consemnate in Tratatul de aderare - pentru piata interna, economie generala si justitie (art. 37 si 38 din Tratat) - si implica suspendarea unor drepturi pe respectivele domenii. Nu exista insa in proiectul de raport al Comisiei nicio referire la aceste clauze, desi anterior parea, potrivit responsabililor de la Bruxelles, ca aplicarea lor este inevitabila. La capitolul piata interna se va mentiona starea deficitara in domeniul agricol (fara referire la clauze, ci la acquis), si aici vor interveni, dupa 1 iulie 2007, penalitati.
Raportul Comisiei se va baza pe trei piloni (asa-numitele "masuri de acompaniament"): Justitie, Fonduri comunitare (aici ar putea interveni, dupa iulie 2007, penalitati severe de ordinul zecilor de milioane de euro) si Monitorizare post aderare (numita eufemistic "parteneriat si verificare"). Primele doua ar putea aduce cu ele penalitati, dar nu de la 1 ianuarie, ci de la 1 iulie 2007. Clauzele de salvgardare au fost inventate in 1995, la aderarea Suediei, Austriei si Finlandei, dar nu au fost aplicate niciodata. De accea, potrivit surselor citate, Comisia nu a dorit sa "inaugureze" aplicarea lor odata cu aderarea Romaniei si a Bulgariei pentru a nu le transforma in membri ai UE de gradul al doilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO