Prima pagina

Mittal a castigat 5,8 miliarde de dolari in trimestrul II datorita pietelor emergente

31.07.2008, 18:52 19

Actiunile ArcelorMittal au urcat cu 8% in sedinta de tranzactionare care a urmat anuntarii rezultatelor financiare. Profitul net al ArcelorMittal (care detine combinatul siderurgic din Galati) a urcat, in perioada aprilie-iunie, pana la 5,84 mld. dolari (3,71 mld. euro), fata de 2,72 mld. dolari cat s-a inregistrat in perioada similara a anului trecut. Anterior, analistii estimau un profit net de 4,11 mld. dolari (2,61 mld. euro), scrie Bloomberg.
Directorul executiv al companiei, Lakshmi Mittal, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, estimeaza ca in trimestrul trei profitul net va inregistra cresteri in Asia, Africa si zona fostei Uniuni Sovietice, contrabalansand astfel declinul previzionat pe piata europeana, ca urmare a unei cresteri semnificative a costurilor. La nivel mondial, pretul unei bobine de otel - un produs de referinta pentru industria manufacturiera si cea a constructiilor - a urcat cu 66% de la inceputul anului incoace, potrivit Steel Business Briefing.
"Cele mai semnificative cresteri vin de pe pietele recent industrializate, precum Brazilia, Rusia, China si Europa de Est", a declarat directorul financiar Aditya Mittal, fiul principalului actionar al companiei. El a adaugat ca performantele din Europa de Vest si SUA sunt relativ slabe. Totusi, el a mentionat ca desi rezultatele industriei siderurgice par solide, eventuala incetinire a ritmului de crestere a economiei globale ramane o preocupare importanta a jucatorilor din domeniu. De fapt, spune Mittal, efectele crizei financiare asupra economiei globale sunt mult mai ingrijoratoare decat scaderea cererii determinata de preturile record ale produselor din otel.
La inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, actiunile ArcelorMittal au urcat, pe bursa din Amsterdam, cu 4,27 euro, pana la 57,64 de euro. In acelasi timp, compania rivala ThyssenKrupp a inregistrat o crestere de 7,9%, in timp ce actiunile producatorului finlandez de otel Rautaruukki s-au apreciat cu 9,9%.
Profitul net al ArcelorMittal a urcat pana la 4,15 dolari (2,63 euro) pe actiune, fata de 1,97 dolari pe actiune cat s-a inregistrat in perioada aprilie-iunie 2007, potrivit companiei cu sediul in Luxemburg. Vanzarile producatorului au inregistrat o crestere de 39%, ajungand la 37,8 mld. dolari (24,01 mld. euro).
Oficialii companiei estimeaza ca profitul brut aferent trimestrului trei va depasi 8,5 mld. dolari (5,4 mld. euro), peste nivelul de 8,05 mld. dolari cat s-a inregistrat in trimestrul precedent. Volumul vanzarilor a urcat cu 2% in trimestrul doi, ajungand la 29,8 milioane de tone metrice. Totusi, piata globala s-ar putea confrunta cu o scadere a ofertei de otel pe fondul accelerarii cererii si al lipsei investitiilor intr-o perioada in care metalele se tranzactionau la preturi mici, a avertizat luna trecuta Lakshmi Mittal.
In ultimul an, ArcelorMittal a efectuat o serie de achizitii in Africa, Asia si America de Nord. Acestea fac parte din planul companiei de a-si reduce dependenta fata de carbunele cumparat de la alte companii sub nivelul de 85%. Si asta in conditiile in care preturile carbunelui si minereului de fier au ajuns la niveluri record pe fondul cererii venite din partea economiilor emergente.
"Continuam sa cautam oportunitati pentru a ne reduce dependenta externa fata de materiile prime", precizeaza compania. In acest sens, ArcelorMittal si-a majorat, in iunie, portofoliul detinut in cadrul producatorului australian de carbune Macarthur Coal pana la 20%. Mai mult, in ultimele doua luni, producatorul de otel si-a dat acordul pentru achizitionarea companiilor miniere West Virginian, Concept Group si Mid Voal Coal Group. ArcelorMittal - companie formata in 2006 in urma achizitionarii de catre Mittal Steel a Arcelor, in cadrul unei tranzactii de 38,3 mld. dolari - a produs in 2007 116,4 mil. tone metrice de otel, un nivel aproape neschimbat fata de cel inregistrat in anul precedent, potrivit datelor International Iron and Steel Institute. Nippon Steel, al doilea mare producator mondial de otel, a produs in aceeasi perioada 35,7 mil. tone metrice de otel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO