Prima pagina

QVT si Broadhurst, gata sa plateasca 126 mil. euro pe Asirom

08.06.2006, 00:00 14

Fondurile de investitii Broadhurst si QVT, principalii actionari minoritari ai Asirom, au depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) documentele unei oferte publice de preluare pentru actiunile Asirom, oferta care evalueaza intreaga companie la 126 milioane de euro. Documentele sunt in prezent in procedura de avizare la CNVM.

Cele doua fonduri intentioneaza sa ofere un pret de 0,7 lei/actiune, conform unor surse apropiate acestora. Pretul, care a fost depus in plic inchis, este dublu fata de pretul pe care Asirom il ofera, in urma unui raport de evaluare, actionarilor minoritari care nu sunt de acord cu o decizie de delistare a actionarului principal, InterAgro, aprobata de AGA in primavara acestui an.

"CNVM continua sa refuze sa accepte oferta publica depusa de QVT si Broadhurst. Comisia protejeaa planurile distructive pentru ceilalti actionari ale actionarului majoritar InterAgro si continua sa gaseasca scuze cum ca documentatia nu ar fi completa", a declarat Angelo Moskov, managerul QVT. El sustine ca CNVM le-ar fi solicitat sa semneze o declaratie prin care sa accepte delistarea Asirom

CNVM nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat ieri informatiile privind depunerea unei oferte publice de catre cele doua fonduri. "Intentia de lansare a unei oferte este, pana cand aceasta devine publica, o informatie confidentiala", a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.

InterAgro, companie apartinand omului de afaceri Ioan Niculae, controleaza 49,9% din actiunile Asirom. Pretul pe care minoritarii care nu sunt de acord cu decizia de delistare ar urma sa il primeasca este de 0,34 lei/actiune, ceea ce evalueaza Asirom la circa 61 milioane de euro. Decizia de delistare a fost atacata in justitie de cele doua fonduri. Prin lansarea ofertei, cele doua fonduri incearca sa demonstreze ca pretul care le-a fost oferit in cadrul procedurii de delistare a Asirom nu este unul echitabil. Reprezentantii Broadhurst nu au dorit sa comenteze informatiile privind intentia de lansare a ofertei. Broadhurst detine, conform ultimelor date disponibile, 14,9% din Asirom, in timp ce QVT controleaza 12,2%.

Actiunile Asirom sunt listate pe piata RASDAQ a Bursei de Valori, dar sunt suspendate de la tranzactionare din cauza deciziei de delistare. Ultimele tranzactii cu actiunile companiei s-au realizat la 0,6 lei/actiune, dar cotatia urcase pana la 0,75 lei/actiune in primul trimestru. Conform reglementarilor CNVM, ofertantii nu pot plati un pret mai mic decat cel mai mare pret platit pe Bursa, QVT fiind, conform informatiilor de pe piata, unul dintre principalii cumparatori de actiuni Asirom anul acesta.

Conducerea Asirom nu stia ieri despre intentia fondurilor de a lansa o oferta pentru Asirom. "Nu am stiut de acest lucru. Este o informatie complet noua pentru mine", a declarat ieri Boris Schneider, directorul general al Asirom. Conducerea InterAgro nu a putut fi contactata pentru comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO