Prima pagina

Renault a adus 1,2 mld. euro in Arges

Renault a adus 1,2 mld. euro in Arges

Francezii au creat 25.000 de locuri de munca

04.10.2006, 19:57 15

Dupa sapte ani de la achizitia Automobile Dacia de catre Renault, investitiile totale generate in zona Pitesti de constructorul francez de automobile si de furnizorii sai se cifreaza la circa 1,2 miliarde de euro. Acesti bani au creat 25.000 de locuri de munca pe platforma Dacia, dupa ce in prima faza restructurarea Automobile Dacia a generat un val de concedieri masive.
In editia de maine a Business Magazin puteti citi prima analiza completa a impactului investitiei Renault asupra comunitatilor din jurul platformei Dacia.
Venirea constructorului francez in Romania a insemnat investitii nu doar langa Pitesti si in Mioveni (orasul in care este produs autoturismul Dacia), ci si la nivel national. In total, Renault si furnizorii sai au generat investitii de 2,5 miliarde de euro. Din acest total, investitia francezilor reprezinta doar 30%. "Renault a fost ca un nas bogat la o nunta saraca: a venit cu un alai de nuntasi bogati" - asa caracterizeaza Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, efectele investitiei fabricantului francez.
Insa dezvoltarea nu se opreste aici. Renault urmeaza sa puna bazele primului centru de cercetare-dezvoltare din afara Frantei in Romania. Centrul de inginerie (Renault Technologie Romania) va fi construit pe o suprafata de 500 de hectare si urmeaza sa atraga investitii de aproximativ 100 mil. euro. Aici vor fi angajati peste 1.000 de oameni care vor crea cateva dintre cele 26 de modele pe care Renault le va lansa in urmatorii patru ani.
Cum a schimbat Renault comunitatile din jurul uzinei? In Mioveni, rata somajului este de doar 2,8%, chiar mai mica decat in Pitesti (4%). Tot in Mioveni, Dacia aduce circa 65% din bugetul local. In aceasta comunitate, business-ul cel mai dezvoltat ramane comertul cu piese de schimb, insa cresterea treptata a puterii de cumparare a localnicilor incurajeaza si alte domenii: banci sau real estate.
Anul acesta, la investitiile Renault de pana acum (800 mil. euro) se vor mai adauga alte 170 mil. euro, parte a unui program investitional de 500 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO