Prima pagina

Sovata si Lacul Rosu intra in NATO

24.05.2001, 00:00 140



Pachetul majoritar de actiuni al societatii Balneoclimaterica din Sovata si-a schimbat stapanul intr-o tranzactie in valoare de 6,9 milioane de dolari. Exista insa riscul ca un proces demarat in urma cu trei luni sa puna bete in roate tranzactiei.

Noul proprietar este firma Salina Invest din Targu Mures, in spatele careia se afla cel mai mare lant hotelier din Ungaria - Danubius Hotels - alaturi de fondul de investitii cu capital de risc Corvinus International Investment, aflat in proprietatea statului ungar.

Autoritatea pentru Privatizare a vandut firmei Salina Invest 82,17% din capitalul Balneoclimaterica Sovata. Din cele 6,9 milioane dolari cat valoreaza tranzactia, 5 milioane reprezinta investitii ce vor fi derulate pe un orizont de doi ani. Contractul mai prevede si asumarea datoriilor societatii.

Balneoclimaterica are un capital social de 29,3 miliarde lei (impartit in 1.171.790 actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei) si detine complexele de tratament Sovata si Lacul Rosu.

Pe de alta parte, societatea comerciala SC Alunis SRL a dat in judecata atat firma Balneoclimaterica Sovata, cat si APAPS pentru suspendarea acestor negocieri.

Pirosca Ioan, admnistrator unic al firmei SC Alunis SRL, care detine contractul de locatie al Hotelului Alunis din Sovata, afirma ca APAPS a ignorat cererea depusa pentru transformarea contractului de locatie de gestiune in contract de leasing imobiliar, conform Ordonantei 32/1998.

Acest act legislativ practic obliga administratorii sa depuna aceste cereri, altfel contractele existente urmau sa fie reziliate.

Ieri, Curtea de Apel din Targu Mures a decis anularea formelor si actelor de privatizare si suspendarea oricaror actiuni in acest sens. APAPS are acum varianta recursului, care trebuie anuntat in 15 zile. Cei care au preluat societatea stiau oricum de litigiile patrimoniale.





La Sovata, un gestionar se lupta cu cumparatorii



Cel mai puternic operator hotelier din Ungaria, Danubius Group, si fondul de investitii Corvinus International au colaborat la infiintarea Salina Invest, care a preluat pachetul de actiuni al Balneoclimaterica Sovata.

Totusi aceasta tranzactie risca sa fie cel putin amanata, avand in vedere ca administratorii hotelurilor din Sovata au castigat un proces intentat APAPS, care ar putea duce la anularea privatizarii.

Ioan Pirosca, administratorul Hotelului Alunis sustine ca negocierile au fost incepute de fostul FPS, cu toate ca cei care incheiasera contracte de locatie de gestiune cu Balneoclimaterica inca din 1991, au solicitat transformarea acestor contracte in tranzactii de leasing imobiliar.

Verdictul dat ieri de Curtea de Apel din Tg-Mures este in favoarea SC Alunis SRL. In decizia instantei judecatoresti, se dispune anularea tuturor formelor de privatizare.

Pirosca sustine ca privatizarea firmei Balneoclimaterica a fost efectuata in baza Hotararii de Guvern 423/2000, prin care FPS a fost mandatat sa privatizeze toate unitatile balneare din turism, desi aceasta hotarare a fost anulata prin Ordonanta 52 emisa in martie 2001.

El mai spune ca APAPS a grabit procesul de privatizare, pentru ca acesta sa se finalizeze inainte de pronuntarea sentintei. Insa, Isabela Niculescu, sef serviciu birou de presa la APAPS spune ca graba nu s-a datoat litigiului, ci faptului ca termenul de gratie al tranzactiei expira.

Initial, la procedurile de negociere, incepute in decembrie anul trecut au fost patru participanti: SC Turism Nord Bucuresti, Salina Invest SRL Tg Mures, Profitech, Eximtur Cluj.

Ulterior, Profitech si Eximtur s-au retras, iar Turism Nord a fost respinsa din cauza lipsei unor documente. Astfel, Salina Invest a devenit castigatorul Balneoclimaterica.

Valoarea totala a tranzactiei este de 6,9 milioane de dolari, in care se include atat pretul actiunilor, investitiile ce urmeaza sa fie realizate in doi ani, cat si datoriile societatii din Sovata, pana la data incheierii contractului.

Conform datelor furnizate de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), din investitiile angajate pe o perioada de doi ani, 75% vor trebui efectuate in primul an.

Cumparatorul s-a mai angajat sa nu vanda sau sa instraineze activele aferente activitatii bal7neoclimaterice si sa nu interzica, in mod nejustificat, accesul in conditii egale turistilor din hotelurile Alunis, Faget si Bradet catre baza de tratament prin pasarelele si tunelurile de acces realizate in acest scop.

De asemenea, Salina Invest s-a angajat sa nu se foloseasca, pe o perioada de cinci ani, de pozitia de actionar majoritar in societate pentru a trece prin AGA vreo modificare a obiectului prinicpal de activitate prevazut in statut.

Pentru garantarea obligatiilor asumate de cumparator, Autoritatea pentru Privatizare a prevazut in contractul de privatizare o serie de clauze rezolutorii, cum ar fi desfiintarea contractului, pierderea garantiei de participare si plata unor penalitati in cuantumuri diferentiate in functie de importanta angajamentului asumat.

Contactat de Ziarul Financiar, Betegh Sandor, vicepresedintele operatorului hotelier ungar, a declarat ca nu a fost inca informat oficial de catre autoritatile romane, dar ca aflase de castigarea licitatiei.

Intentiile pentru dezvoltarea complexului balnear Sovata vor fi dezvaluite doar dupa semnarea contractului cu APAPS, insa oficialul grupului Danubius afirma ca probabil, investitiile derulate vor fi mult mai mari decat cele precizate in oferta depusa, in functie de starea actuala a spatiilor din Sovata.

Danubius, care desfasoara activitati si in Cehia, dupa ce a achizitionat in 1999 doua companii hoteliere, Gama 45 si Lecebne Lazne, intentioneaza sa participe si la privatizarea altor firme din sectorul turistic al Croatiei, Sloveniei sau Slovaciei, a mai spus Betegh.

Pe de alta parte, se pare ca situatia financiara a grupului Danubius nu este stralucita. In primul trimestru al acestui an, compania a inregistrat pierderi de 1,08 miliarde forinti (3,7 milioane dolari), comparativ cu pierderea de 644,7 milioane forinti consemnata in perioada similara a anului 2000.

Soldul creditelor primite de companie, la sfarsitul anului trecut, se ridica la 42,5 milioane de marci germane, 6,6 milioane de dolari si 7,5 milioane de euro.

Potrivit afirmatiilor lui Pirosca, Danubius Group detine doar 10% din actiunile Salina Invest, cel mai important actionar al firmei din Targu-Mures fiind fondul de investitii Corvinus, care poseda 35%.

Restul actiunilor ar reveni mai multor firme din Ungaria sau Ardeal. Surse din APAPS afirma insa ca, Salina are doar patru actionari: cele doua firme si doua persoane fizice romane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO